Almás sütőtökös muffin

Az almás sütőtökös muffin igazi őszi édesség, melyet akár egy kis dióval is megbolondíthatunk. Nem olyan ismert és népszerű, mint például a banános muffin, de mindenképpen érdemes kipróbálni. Ugyanolyan egyszerűen és könnyen, gyorsan elkészíthető sütemény, mint általában a muffinok. Kezdő sütemény készítésre is kiválóan alkalmas, hiszen nem szükséges hozzá semmilyen konyhai előképzettség. Ráadásul a sütőtök, az alma és a dió is nagyon egészséges. Rendszeres fogyasztásukkal sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Ez a süti nagyon egyszerűen elkészíthető, csak összekeverjük a hozzávalókat, belekanalazzuk a muffin formákba, megsütjük és már kínálhatjuk is. Légmentesen záródó dobozban még napokig friss és puha marad, már, ha marad addig belőle.

Almás sütőtökös muffin recept

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg előre megsütött vagy maradék sütőtök
  • 2 db alma
  • 15 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 5 dkg dió vagy mandula
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • csipet só

Az almás sütőtökös muffin elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a sütőtököt kis darabokra vágjuk és kimagozzuk.
  2. Majd 180 fokos sütőben megsütjük, ha hűlt pürésítjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. Ezután az almákat megpucoljuk, a magházukat eltávolítjuk és lereszeljük őket.
  4. Tegyük félre kicsit, hogy levet engedjen.
  5. A diót vagy mandulát vagdossuk durvára.
  6. Ezután egy tálba szitáljuk bele a kimért lisztet, keverjük hozzá a sütőport a csipet sót, a fűszereket és a durvára vágott diót vagy mandulát.
  7. Majd egy másik tálba keverjük habosra a tojásokat a kétféle cukorral, adjuk hozzá az olajat, a levétől kinyomkodott reszelt almát és a kihűlt sütőtök pürét is.
  8. Az egészet alaposan dolgozzuk össze.
  9. A lisztes keveréket – folyamatos adagolás mellett – az almás, sütőtökös keverékhez adjuk és alaposan elkeverjük.
  10. A muffin sütőt ki kell kenni vajjal és megszórni liszttel, vagy muffin kapszlikkal kell kibélelni.
  11. Ezután a formákba kell kanalazni a tésztát úgy, hogy csak a forma ¾-ig töltsük, ugyanis sütés közben a tészta meg fog nőni.
  12. Előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 25-30 perc alatt készre sül. Érdemes tűpróbát végezni, hogy a közepén is megsüljön a tészta. Ha beleszúrjuk a tűt és nem ragad rá nyers tészta, akkor elkészült.

TIPP: Gazdagíthatjuk csoki darabokkal vagy aszalt áfonyával, magokkal.

A tetejét díszíthetjük cukormázzal, vagy kínálhatjuk egyszerűen porcukrozva is. Uzsonnára, tízóraira is remek választás. Jól záródó fém dobozban napokig puha marad. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez