Tartalomjegyzék
Az almás sütőtökös muffin igazi őszi édesség, melyet akár egy kis dióval is megbolondíthatunk. Nem olyan ismert és népszerű, mint például a banános muffin, de mindenképpen érdemes kipróbálni. Ugyanolyan egyszerűen és könnyen, gyorsan elkészíthető sütemény, mint általában a muffinok. Kezdő sütemény készítésre is kiválóan alkalmas, hiszen nem szükséges hozzá semmilyen konyhai előképzettség. Ráadásul a sütőtök, az alma és a dió is nagyon egészséges. Rendszeres fogyasztásukkal sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Ez a süti nagyon egyszerűen elkészíthető, csak összekeverjük a hozzávalókat, belekanalazzuk a muffin formákba, megsütjük és már kínálhatjuk is. Légmentesen záródó dobozban még napokig friss és puha marad, már, ha marad addig belőle.
Almás sütőtökös muffin recept
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 20 dkg előre megsütött vagy maradék sütőtök
- 2 db alma
- 15 dkg cukor
- 2 db tojás
- 2 evőkanál olívaolaj
- 5 dkg dió vagy mandula
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- csipet só
Az almás sütőtökös muffin elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a sütőtököt kis darabokra vágjuk és kimagozzuk.
- Majd 180 fokos sütőben megsütjük, ha hűlt pürésítjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Ezután az almákat megpucoljuk, a magházukat eltávolítjuk és lereszeljük őket.
- Tegyük félre kicsit, hogy levet engedjen.
- A diót vagy mandulát vagdossuk durvára.
- Ezután egy tálba szitáljuk bele a kimért lisztet, keverjük hozzá a sütőport a csipet sót, a fűszereket és a durvára vágott diót vagy mandulát.
- Majd egy másik tálba keverjük habosra a tojásokat a kétféle cukorral, adjuk hozzá az olajat, a levétől kinyomkodott reszelt almát és a kihűlt sütőtök pürét is.
- Az egészet alaposan dolgozzuk össze.
- A lisztes keveréket – folyamatos adagolás mellett – az almás, sütőtökös keverékhez adjuk és alaposan elkeverjük.
- A muffin sütőt ki kell kenni vajjal és megszórni liszttel, vagy muffin kapszlikkal kell kibélelni.
- Ezután a formákba kell kanalazni a tésztát úgy, hogy csak a forma ¾-ig töltsük, ugyanis sütés közben a tészta meg fog nőni.
- Előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 25-30 perc alatt készre sül. Érdemes tűpróbát végezni, hogy a közepén is megsüljön a tészta. Ha beleszúrjuk a tűt és nem ragad rá nyers tészta, akkor elkészült.
TIPP: Gazdagíthatjuk csoki darabokkal vagy aszalt áfonyával, magokkal.
A tetejét díszíthetjük cukormázzal, vagy kínálhatjuk egyszerűen porcukrozva is. Uzsonnára, tízóraira is remek választás. Jól záródó fém dobozban napokig puha marad. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k
Vissza a kategória cikkeihez