Az Őrség Zöld Aranya

Az Őrség Zöld Aranya torta 2016-ban volt az Ország tortája. Hazánk „születésnapi tortáját” minden évben, hagyományosan a magyarság születésének napján az augusztus 20-i ünnepségek alatt mutatnak be. Ezt megelőzi az Ország tortájának gasztronómiai versenye. A Magyarország Tortája gasztronómiai verseny győztes tortáinak bemutatása és kóstolása rendszeresen az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségek „Magyar Ízek Utcája” elnevezésű kísérőrendezvényén történik. A nyertes torta egy olyan születésnapi torta, amelyet nem egyszer vágnak fel egy helyen, hiszen a győztes tortákat egész évben országszerte mindenki meg tudja venni és meg tudja kóstolni az ország cukrászdáiban.

2007. óta ünnepelhetünk az Ország Tortájával, amikor a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a 2007. augusztus 20-i ünnepségre először alkotta meg a különleges születésnapi tortát, mely akkor egy madártejes torta volt. Azóta hagyománnyá nőtte ki magát az esemény, így minden évben nevezhetnek a cukrászdák a saját tortáikkal a megtisztelő cím elnyerésére. 

Az Őrség Zöld Aranya torta

Az Őrség Zöld Aranya torta 2016-ban nyerte el a megtisztelő címet. Korábban nem készült még olyan torta, amelyben sütőtök vagy tökmagolaj került volna.

Ezt a tortát Salgótarjánban készítette Szó Gellért a G&D Kézműves Cukrászda cukrásza, aki a 2015-ös év Ország Tortája díjat is megnyerte, akkor a Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás torta remekével. Ennek a zamatos, krámes tortának a különlegessége, hogy tökmagolajjal készül, melyet Szalafőn a Bartha Porta készít hagyományos eljárással. A piskótalap tökmagos joghurtos, melyre egy fehércsokoládés, lazára felvert selymes és csillogó párizsi krém (ganache) került, majd egy ropogós tökmag praliné réteg. Erre jön egy málnazselé réteg, majd ismét egy lágy ganache réteg. A tetejét fehércsokoládés tökmagolajos tükörzselével fedték be.

Az Őrség Zöld Aranya tortája házilag készítve

Ezt a tortát otthon, házilag is el lehet készteni, de azt mindenképpen érdemes tudni, hogy egy bonyolult tortáról van szó. Ez részben amiatt van, hogy szükséges egy tökmagos joghurtos piskótalap, és többféle krém, zselé is. Aki kedvet érez hozzá, bátran álljon neki, de nem kezdő háziasszonyoknak való. Aki pedig inkább csak kóstolná, keresse a cukrászdák kínálatában.

https://fmc.hu/2016/08/25/szeretned-otthon-elkesziteni-az-orszag-tortajat-itt-vannak-a-receptek/

Címlap kép: A 2016-os Ország Tortája (forrás: https://szegedicukraszda.info/portfolio-tag/orseg-zold-aranya)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom