Ehető sütőtök fajták

Hazánkban vannak ehető sütőtök fajták és olyanok is, amik bizony nem ehetőek. Honnan tudjuk, hogy melyik ehető és azon belül is melyik fajták a legédesebbek, leginkább alkalmasak a sütésre, ételek alapanyagául. A sütőtökök között is vannak a főznivalók és a dísztökök. Bár a dísznek valóak közül is van, ami ehető, de csak intenzív fűszerezéssel érjük el, hogy fogyasztható legyen, mivel jellegtelen ízű.

Az őszi sütőtök szezonban mindenféle tökkel – formában, színben egészen különbözőkkel találkozhatunk a piacokon és a bevásárlóközpontok polcain. A sütőtök pedig nagyon egészséges számos – a szervezet számára hasznos – vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ezért is ajánlott minél többet fogyasztani belőle, de nem mindegy, hogy melyikből.

Érdemes azonban figyelni arra, hogy nem minden tök ehető! Ugyanis a dísztök fogyasztása kis mennyiségben is okozhat rosszullétet. Ezek hazánkban jellemzően a Halloween alkalmából díszítésre, faragásra használt nagyméretű, narancssárga héjszínű tökök. De a kisebb méretű, rücskös, tarka, színes tökök szintén ebbe a kategóriába vannak.

Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy mi fogyasztható, inkább csak megbízható helyről vásároljunk. Akár közvetlenül a termelőtől, ahol kérdéseinkre is válaszolni tudnak a terméssel kapcsolatban.

Ismertebb ehető sütőtök fajták hazánkban

Kanadai sütőtök:

A Kanadai sütőtök jellegzetes hosszúkás, sonkára hasonlító formájú, melynek héjszíne világos sárgás, bézses. A belső hússzíne szép narancsos. Az utóbbi időben egyre népszerűbb a háziasszonyok körében, mivel méreténél fogva – mely átlagosan 2-4 kg tömegű – könnyen szállítható, feldolgozható. Bármilyen étel készítésére kiváló alapanyag, sütésre is nagyon jól használható.

Nagydobosi sütőtök

A nagydobosi tök államilag elismert és elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztett népszerű fajta. Az egyik legfinomabb sütésre való tök, melynek íze a dióéhoz, gesztenyéhez hasonló sült állapotban. A külső héjszíne szürke színű, jellemzően 5-10 kg tömegű, 6-10 részben cikkelyezett. A húsa vastag, kemény, melynek színe szép narancssárga. Sütésre kiváló fajta, nagyon omlós, ízletes. De bármilyen sütőtökös étel alapanyagául felhasználható. Pálinkát és lekvárt is készíthetünk belőle.

Kevésbé ismert fajták hazánkban

Hokkaido tök vagy Japán sütőtök

Hazánkban kevésbé ismert tök fajta, melyet a Japán Hokkaido szigetén nemesítettek, bár eredetileg Amerikából származik. Külső héjszíne élénk narancssárgás, már-már pirosas. A súlya jellemzően 2-3 kg körüli. A Hokkaido tök édes ízű, diós aromával, melynek a héja is ehető. Jól használható bármely sütőtökös étel alapanyagául. 

Halloween tök

Ez a tök fajta kifejezetten a töklámpás készítésére nemesített fajta. Ugyan zsengén leszedett állapotban még étkezési célra is használható, de érett állapotban amikor már meglehetősen kemény csak díszítésre, tökfaragásra használható. Éppen ezért az áruházak, zöldségesek kínálatában megtalálható Halloween tök éretten már kemény és ehetetlen. Ne ezt a fajtát válasszuk a sütőtökös ételek készítéséhez, mert nem fogunk vele sikert aratni.

Sütőtök 3 féle képpen:

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom