Éretlen sütőtök

Az éretlen sütőtök akkor kerül előtérbe, ha a szezon vége felé tartunk és még nem érett be, de már nem is fog, így zöld marad. A sütőtök szezon egészen szeptember végétől, közepétől, november végéig tart. Ebben az időszakban érnek be a termések, de előfordul az időjárás miatt – vagy mert későn vetettük -, hogy már nincs ideje beérni. Azonban ilyenkor sem szeretnénk, hogy kárba menjen, hiszen a sütőtök nagyon egészséges, számos vitamin- és ásványianyag megtalálható benne, melyre a szervezetnek szüksége van. Éppen ezért érdemes a szezonban minél többet fogyasztani belőle, hiszen az immunrendszerünket is erősítjük általa.

Honnan tudjuk, hogy éretlen a sütőtök?

Nemcsak akkor éretlen a tök, ha zöld, hanem ha a körmünket bele tudjuk nyomni a héjába. Ugyanis az érett sütőtök héja annyira vastag és kemény, hogy abban nem tudjuk belevájni a körmünket.

Akkor is éretlen, ha a kocsánya zöld, erős és eres. Akkor érett, ha már olyan száraz, hogy szinte elmorzsolható.

Amennyiben szeletelve vásároljuk, akkor érdemes a hús vastagságát, keménységét és színét megnéznünk. Ugyanis a vékony héjú, világos sárga színű, szivacsos állagú tök még éretlen. A 2-3 cm vastag, kemény húsú, élénk narancssárga színű viszont éretten került leszüretelésre.

A korán leszedett tök még valamennyit tud a napon érlelődni, de soha nem lesz olyan, mint ami a szárán érett be teljesen.

Éretlen, zöld sütőtök felhasználása

Azonban vétek lenne nem felhasználni az éretlen példányokat, mivel remekül helyettesíthetik a burgonyát. Szénhidrát tartalma is nagyjából megegyezik a burgonyáéval.

Számos olyan ételt készíthetünk belőle, aminek a krumpli az alapja, így például:

Sütni nem érdemes sült töknek, mert az íze nem lesz olyan, mint egy szárán megérett sütőtök esetében.

Azonban a sütőtök fűszerezése igazán széleskörű, hiszen szinte minden zöldséggel és fűszerrel remekül összeillik. Könnyedén pikánssá tehető egy kis fokhagyma és chili, valamint rozmaring segítségével. Érdemes a fűszerezésével bártan kísérletezni, nagyon különleges ízkombinációkat alkothatunk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom