Gyömbéres sütőtökkrémleves

A gyömbéres sütőtökkrémleves egy igazán fűszeres, ízletes krémleves, mely főleg a hideg őszi időben remek választás. A gyömbér és a sütőtök külön-külön is igazán hatékony, együtt pedig ezek még össze is adódnak. 

Gyömbér: antioxidáns, melynek antibakteriális és gombaölő hatása is van. Ezen kívül erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést, csökkenti a puffadást. Képes csökkenteni a koleszterinszintet és a vércukorszintet egyaránt. Gyulladáscsökkentő hatásai is régóta ismert, már a népi gyógyászatban is használták a különböző betegségek megelőzésére.

Sütőtök: szintén segít csökkenteni a koleszterinszintet. A benne található béta karotin nemcsak a látás egészségének a megőrzésében játszik szerepet, de számos kutatás szerint a rák megelőzésében is.  Magas rost tartalma és alacsony kalória tartalma miatt, hatékony segítség a méregtelenítésben, súly megőrzésben egyaránt.

Gyömbéres sütőtökkrémleves recept

Hozzávalók:

  • 90 dkg sütőtök megpucolva, kimagozva
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma (elhagyható)
  • 1-2 evőkanál olaj vagy vaj
  • 1 dl főzőtejszín
  • őrölt bors – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint
  • friss reszelt gyömbér – ízlés szerint
  • 2-3 evőkanál pörkölt tökmag

A gyömbéres sütőtökkrémleves elkészítése lépésről – lépésre

  1. A sütőtököt alaposan meg kell mosni, majd meghámozni és kimagozni. Végül kisebb kockákra kell darabolni.
  2. A vöröshagymát (fokhagymát, ha teszünk bele) is meg kell pucolni és apró darabokra vágni.
  3. Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb fazékban felforrósítjuk és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne.
  4. Majd fel kell önteni kb. 1,5 liter vízzel és bele kell tenni a kockára vágott sütőtököt is.
  5. Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal.  
  6. Ezután lassú tűzön fedő alatt puhára, készre főzzük.
  7. Közben lereszeljük a gyömbért.
  8. Majd a tökmagokat egy serpenyőben – zsíradék hozzáadása nélkül – kicsit, néhány perc alatt, megpirítjuk.
  9. Ha a tök megfőtt, hagyjuk kicsit hűlni és botmixerrel össze turmixoljuk.
  10. Hozzáadjuk a tejszínt és a reszelt gyömbért még további 2-3 percig főzzük.
  11. Tálalás előtt, ha szükséges, még utána fűszerezzük.

Díszíthetjük friss petrezselyemzölddel, és a pirított sütőtök magokkal. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal egyaránt. A sütőtökkrémleves az ősz elmaradhatatlan levese, melyet azonban egész évben készíthetünk. Hiszen a sütőtök remekül lefagyasztható, így biztosítva, hogy egész évben hozzájussunk. Ráadásul számos módon elkészíthető, ízesíthető, érdemes mindig másfélével próbálkozni. Remekül illik hozzá a chili, de mézzel is édesíthető. Jó étvágyat hozzá!

https://femina.hu/recept/zoldsegkremleves/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom