Tartalomjegyzék
A gyömbéres sütőtökkrémleves egy igazán fűszeres, ízletes krémleves, mely főleg a hideg őszi időben remek választás. A gyömbér és a sütőtök külön-külön is igazán hatékony, együtt pedig ezek még össze is adódnak.
Gyömbér: antioxidáns, melynek antibakteriális és gombaölő hatása is van. Ezen kívül erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést, csökkenti a puffadást. Képes csökkenteni a koleszterinszintet és a vércukorszintet egyaránt. Gyulladáscsökkentő hatásai is régóta ismert, már a népi gyógyászatban is használták a különböző betegségek megelőzésére.
Sütőtök: szintén segít csökkenteni a koleszterinszintet. A benne található béta karotin nemcsak a látás egészségének a megőrzésében játszik szerepet, de számos kutatás szerint a rák megelőzésében is. Magas rost tartalma és alacsony kalória tartalma miatt, hatékony segítség a méregtelenítésben, súly megőrzésben egyaránt.
Gyömbéres sütőtökkrémleves recept
Hozzávalók:
- 90 dkg sütőtök megpucolva, kimagozva
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma (elhagyható)
- 1-2 evőkanál olaj vagy vaj
- 1 dl főzőtejszín
- őrölt bors – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- friss reszelt gyömbér – ízlés szerint
- 2-3 evőkanál pörkölt tökmag
A gyömbéres sütőtökkrémleves elkészítése lépésről – lépésre
- A sütőtököt alaposan meg kell mosni, majd meghámozni és kimagozni. Végül kisebb kockákra kell darabolni.
- A vöröshagymát (fokhagymát, ha teszünk bele) is meg kell pucolni és apró darabokra vágni.
- Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb fazékban felforrósítjuk és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne.
- Majd fel kell önteni kb. 1,5 liter vízzel és bele kell tenni a kockára vágott sütőtököt is.
- Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal.
- Ezután lassú tűzön fedő alatt puhára, készre főzzük.
- Közben lereszeljük a gyömbért.
- Majd a tökmagokat egy serpenyőben – zsíradék hozzáadása nélkül – kicsit, néhány perc alatt, megpirítjuk.
- Ha a tök megfőtt, hagyjuk kicsit hűlni és botmixerrel össze turmixoljuk.
- Hozzáadjuk a tejszínt és a reszelt gyömbért még további 2-3 percig főzzük.
- Tálalás előtt, ha szükséges, még utána fűszerezzük.
Díszíthetjük friss petrezselyemzölddel, és a pirított sütőtök magokkal. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal egyaránt. A sütőtökkrémleves az ősz elmaradhatatlan levese, melyet azonban egész évben készíthetünk. Hiszen a sütőtök remekül lefagyasztható, így biztosítva, hogy egész évben hozzájussunk. Ráadásul számos módon elkészíthető, ízesíthető, érdemes mindig másfélével próbálkozni. Remekül illik hozzá a chili, de mézzel is édesíthető. Jó étvágyat hozzá!
https://femina.hu/recept/zoldsegkremleves/
Vissza a kategória cikkeihez