Hagymás sütőtök

A hagymás sütőtök nem a klasszikus tepsis krumplis köret. De mindenképpen érdemes kipróbálni, ha már szeretnénk egy kis változatosságot a tészta, burgonya, rizs triumvirátusa közé.  Annál is inkább, mert a sütőtök és a hagyma is nagyon egészséges. Rendszeres fogyasztásuk jótékonyan hat a szervezetre. A sütőtök szezon pedig nem tart túl hosszú ideig, érdemes ez alatt minél többféle sütőtökös ételt készíteni, vagy akár a sütőtököt feldolgozni télire: befőttnek, lekvárként vagy egyszerűen lefagyasztva. Ez a recept könnyedén és gyorsan elkészíthető. Remek körete lehet húsételeknek, fasírtoknak, halaknak, de grillezett, rántott sajtoknak egyaránt

Egyszerű hagymás sütőtök recept

Hozzávalók:

  • 1-1,5 kg sütőtök
  • 1 nagy fej (vagy 2 kisebb) lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanál tökmagolaj vagy olívaolaj, de napraforgó is jó
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • kevés barna cukor

A hagymás sütőtökös köret elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a sütőt melegítjük elő 200 fokra (légkeverésesnél 180).
  2. Majd a vöröshagymát és a fokhagymákat megpucoljuk.
  3. A sütőtököt megmossuk, és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
  4. A vöröshagymát félbe vágjuk és kicsit vastagabb szeletekre vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
  5. Egy tepsire rendezzük a tökszeleteket és a hagyma szeleteket felváltva egymás mellé.
  6. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kevés barna cukorral és a zúzott fokhagymával.
  7. Majd meglocsoljuk a tökmagolajjal (vagy amilyen van) és betesszük az előmelegített sütőbe.
  8. Nagyjából 40-45 perc alatt készre sül. Akkor jó, ha a villa könnyedén belemegy a sütőtökbe.

Kiváló körete húsételeknek, de ha feta vagy füstölt gouda sajtot szórunk rá, akkor önálló fogásként is megállja a helyét. Érdemes kipróbálni így is- úgy is. Számos módon variálható, hiszen rakhatunk közé egyéb zöldségeket is (paprikát, paradicsomot, cukkinit felszeletelve). Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez