Tartalomjegyzék
A hagymás sütőtök nem a klasszikus tepsis krumplis köret. De mindenképpen érdemes kipróbálni, ha már szeretnénk egy kis változatosságot a tészta, burgonya, rizs triumvirátusa közé. Annál is inkább, mert a sütőtök és a hagyma is nagyon egészséges. Rendszeres fogyasztásuk jótékonyan hat a szervezetre. A sütőtök szezon pedig nem tart túl hosszú ideig, érdemes ez alatt minél többféle sütőtökös ételt készíteni, vagy akár a sütőtököt feldolgozni télire: befőttnek, lekvárként vagy egyszerűen lefagyasztva. Ez a recept könnyedén és gyorsan elkészíthető. Remek körete lehet húsételeknek, fasírtoknak, halaknak, de grillezett, rántott sajtoknak egyaránt
Egyszerű hagymás sütőtök recept
Hozzávalók:
- 1-1,5 kg sütőtök
- 1 nagy fej (vagy 2 kisebb) lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1-2 evőkanál tökmagolaj vagy olívaolaj, de napraforgó is jó
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- kevés barna cukor
A hagymás sütőtökös köret elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a sütőt melegítjük elő 200 fokra (légkeverésesnél 180).
- Majd a vöröshagymát és a fokhagymákat megpucoljuk.
- A sütőtököt megmossuk, és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
- A vöröshagymát félbe vágjuk és kicsit vastagabb szeletekre vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
- Egy tepsire rendezzük a tökszeleteket és a hagyma szeleteket felváltva egymás mellé.
- Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kevés barna cukorral és a zúzott fokhagymával.
- Majd meglocsoljuk a tökmagolajjal (vagy amilyen van) és betesszük az előmelegített sütőbe.
- Nagyjából 40-45 perc alatt készre sül. Akkor jó, ha a villa könnyedén belemegy a sütőtökbe.
Kiváló körete húsételeknek, de ha feta vagy füstölt gouda sajtot szórunk rá, akkor önálló fogásként is megállja a helyét. Érdemes kipróbálni így is- úgy is. Számos módon variálható, hiszen rakhatunk közé egyéb zöldségeket is (paprikát, paradicsomot, cukkinit felszeletelve). Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k
Vissza a kategória cikkeihez