Japán sütőtök

A Japán sütőtök vagy más néven Hokkaido tök, egy Japánban – Hokkaido szigetén – nemesített fajta, mely eredetileg Amerikából származik. Hazánkban kevésbé ismert, az egyik legédesebb sütőtök fajta. A sütőtök rendkívül egészséges, rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető, bármely sütőtök fajtát fogyasszuk is. Érdemes belőle a szezonban minél többet eltenni télire, hiszen remekül fagyasztható, de elrakható befőttnek, lekvárnak, ivólének egyaránt.

Japán sütőtök jellemzői

Kisebb méretű a hazai Nagydobosi töknél, mert súlya jellemzően 2-3 kg, bár vannak 5 kg körüli példányok is. Külső héjszíne és húsának színe is élénk narancssárga. Az íze kifejezetten édes, diós, gesztenyés aromájú. Remek alapanyaga leveseknek, szószoknak, pitéknek, rizottóknak, köretnek, lekvárnak vagy tölteni is lehet. Ennek az egy fajtának a héja is ehető, mivel rendkívül vékony héjú.

Hokkaido tök tenyész ideje, vetése, gondozása

A Japán tök hosszú tenyész idejű (90 nap) azonban vetését csak május végén – már a fagyok után – érdemes megejteni, mivel nem tűri jól a hideget. Cserépbe már április végén is vethetjük, de akkor még tartsuk a lakásban és a palánta kiültetésével várjuk meg a melegebb időt.

Mivel szereti a meleg, napfényes helyeket olyan helyre ültessük, ahol folyamatosan éri a nap. Talajigénye az ásványi anyagokban gazdag, tápanyagdús föld. Akár uborka, cukkini közé is vethető. Ez a tök fajta rendkívül jól tűri a szárazságot, így akár a természetesen hullott csapadék is elegendő lehet számára, de a növekedési időszakban érdemes öntözni. Jellemzően három termést hoz egy tő.

Jól ellenálló fajta, a lisztharmat okozhat neki problémát. A vetésforgó és a gondosan megválogatott vetőmagok sokszor elegendőek a növény védelmére, így akár biokertben is könnyedén nevelhető.

Betakarítása folyamatos: július elejétől egészen szeptember közepéig érleli mutatós terméseit.

Hűtőben vagy hűvös helyen sokáig eláll, de ha már felvágtuk mindenképpen tartsuk hűtőszekrényben fóliával letakarva.

Sütőtök 3 féle képpen:

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom