Kanadai sütőtök

A Kanadai sütőtök – vagy Pézsmatök – a klasszikus, hosszúkás tök formájú, narancssárga színű tök féle. A sütőtök – akárcsak a burgonya, paradicsom vagy a kukoricaAmerika felfedezésével vált ismertté Európában majd később nálunk is. Hazánkban ez az egyik legismertebb sütnivaló fajta. Bár a szezonja nem tart túl sokáig, defagyasztva, befőttként vagy lekvárnak eltéve – szinte egész évben elérhető. A sütőtök nagyon egészséges, hiszen számos vitamin- és ásványi anyag megtalálható benne, ráadásul a rost tartalma is meglehetősen magas. Ezért is érdemes a szezonban minél többet fogyasztani vagy eltenni belőle.

Kanadai sütőtök jellemzői

Formája egy hosszúkás harangra emlékeztet, melynek vékonyabb a nyaka. Külső héjszíne halvány narancs, a hús színe élénkebb narancsos szín. A húsa közepesen édes, krémes textúrájú, rendkívüli ízvilágú, mely az egyik legalkalmasabb fajta a sütésre.

Szinte mindenhol megél, de szereti a meleg területeket, a fagyokra érzékeny. Nem kedveli a hideg, vízállásos, savanyú földeket. Tápanyagdús földben érleli leginkább zamatos, méretes terméseit. Hazánkban a nagyüzemi termesztése csak kis területen történik. Inkább a kiskerti termesztése jellemző. De sütőtök biokertben is nevelhető.

Folyamatos öntözést igényel, főleg a szárazabb, meleg időszakokban. A kapáláson és az öntözésen kívül nem kíván különleges ápolást.

Kanadai tök szedése, tárolása, sütése

A termések késő őszre fejlődnek ki, amikor a növények lombozata már fokozatosan leszárad, a sütőtök ezüstfehér héja megkeményedik. Ajánlott a betakarítást akkor kezdeni, amikor a terméseket a dér egyszer már megcsípte, mert az ilyen töknek ízletesebb, omlósabb a húsa.

Hűtőben vagy hűvös helyen sokáig eláll, de ha már felvágtuk mindenképpen tartsuk hűtőszekrényben fóliával letakarva. Ha nem tudjuk felhasználni, fagyasszuk le, ugyanis a sütőtök rendkívül jól fagyasztható.

A sütőtök sütésénél figyeljünk arra, hogy csak világosbarnás színűre süssük, fekete ne legyen. Édesíteni is lehet mézzel esetleg cukorral, de ezt babáknak ne tegyük. Akkor sült meg a tök, ha a villát könnyedén bele tudjuk szúrni a húsába.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom