Tartalomjegyzék
A mézes sütőtök kihagyhatatlan finomság az őszi sütőtök szezonban. Annak is bátran ajánlható, aki nem szereti ezt az egyébként rendkívül egészséges zöldséget. Hiszen a sütőtök számos vitamint – és ásványi anyagot tartalmaz, melyre a szervezetünknek szüksége van. Ősszel pedig a vitamin raktáraink feltölthetőek a téli időszakra, ha rendszeresen fogyasztunk belőle. A mézes sütőtök önmagában is fogyasztható, de remek körete húsoknak, sülteknek, halaknak, sajtoknak egyaránt. A sütőtök fűszerei, melyeket bártan használjunk: a fahéj, szerecsendió, szegfűbors, rozmaring és a chili is. Ehhez a recepthez leginkább a nagydobosi vagy kanadai sütőtököt válasszunk.
Egyszerű mézes sütőtök recept
Hozzávalók:
- 1 – 1,5 kg sütőtök
- 3 evőkanál méz
- 2 evőkanál olívaolaj
- só – ízlés szerint
- rozmaring – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
- fahéj – ízlés szerint
- chili – ízlés szerint (elhagyható)
- fokhagyma – ízlés szerint (elhagyható)
A mézes sütőtökök elkészítése lépésről – lépésre:
- A sütőtököt mossuk meg, hámozzuk meg, a magját távolítsuk el és szeleteljük fel ne túl vékony darabokra.
- Sütőpapírral bélelt tepsire állítjuk a szeleteket úgy, hogy legyen közöttük 2-3 cm távolság.
- Fűszerezzük ízlés szerint rozmaringgal, szegfűborssal, kakukkfűvel, akár chilivel is.
- Akár összezúzott fokhagymát is tehetünk rá.
- Majd locsoljuk meg az olívaolajjal és a mézzel és előmelegített sütőben süssük 200 fokon nagyjából egy órán keresztül. Akkor jó, ha a villa könnyedén belemegy a tök húsába.
- Ha elkészült akkor sózzuk, borsozzuk vagy fűszerezzük még ízlés szerint.
- Még melegen tálaljuk.
Érdemes többféle fűszerezéssel is próbálkozni, mert más és más ízhatást érhetünk el általuk. Ha édesebben szeretnénk, akkor a fahéjat és szerecsendiót használjuk inkább a méz mellé. Ha édes-csípőset, akkor kiegészíthetjük a fokhagymával, chilivel. Ha pedig inkább zöldfűszeres ízhatást szeretnénk elérni, akkor a kakukkfüvet, rozmaringot használhatjuk szegfűborssal.
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k
Vissza a kategória cikkeihez