Sonkatök

A Sonkatök a nevét a hosszúkás, sonkára emlékeztető formájáról kapta. Manapság egyre inkább ezekkel a fajtákkal találkozhatunk a piacok, bevásárló központok polcain az őszi sütőtök szezonban. Lassan kiszorítják a nagydobosi tököket, melyek méretüknél fogva kevésbé népszerűek a háziasszonyok körében. A sonkatökkel könnyebb dolgozni, és nem utolsó sorban egy sonkatök mennyiséget könnyedén fel is lehet dolgozni. Bár a sütőtök is eltehető télire – hiszen lefagyasztható és befőtt is készíthető belőle, – nem mindegy mekkora mennyiségeket kell egyszerre elkészíteni. A nagydobosi sütőtök pedig akár 5-10 kg körül is lehet.

A sütőtök bármely fajtájú is legyen, nagyon egészséges, hiszen számos vitamin- és ásványi anyag megtalálható benne, ráadásul a rost tartalma is meglehetősen magas. Ezért is érdemes a szezonban minél többet fogyasztani vagy eltenni belőle.

Kanadai sonkatök jellemzői

Ez a fajta is Amerikából került Európába, később hazánkba is. Az egyik legismertebb sütnivaló fajta, mely egyrészt köszönhető könnyebb feldolgozásának, másrészt rendkívül zamatos ízének is.

Külső héjszíne bézs vagy halvány narancssárga, a hús színe élénkebb narancsos szín. A húsa közepesen édes, krémes kissé földimogyoróra hasonlító ízvilággal.  

Szinte bárhol termeszthető, de főleg a meleg, napfényes, félárnyékos területeket kedveli, a fagyokra pedig érzékeny. Nem termeszthető jól a hideg, tápanyagszegény és vízmegtartó szélsőségesen rossz tulajdonságú talajokban. A tápanyagdús talajban, kerítés mellett, ritkább lombozatú gyümölcsösben jól fejlődik. Hazánkban főleg a kiskerti termesztése jellemző, nagyüzemi termesztése csak kis területen történik. Sütőtök természetesen biokertben is nevelhető.

Folyamatos öntözést igényel, főleg a szárazabb, meleg időszakokban, mivel a gyökere sekélyen hatol a földbe, így kevésbé tűri a szárazságot. A kapáláson és az öntözésen kívül nem kíván különleges ápolást. Magja április végén, május elején már vethető.

Sonkatök szedése, tárolása, sütése

A termések késő őszre fejlődnek ki, amikor a növények lombozata már fokozatosan leszárad, a sütőtök világos héja pedig már megkeményedik. Érdemes megvárni a szedéssel, hogy az első fagy megcsípje, akkor ugyanis az ízletesebb, omlósabb húsú lesz. A termést a szárról éles késsel kell levágni úgy, hogy a rajta lévő viaszréteg ne sérüljön.

A sonkatök fagymentes, hűvös, de szellős helyen akár hónapokig is eltartható. Érdemes kartondobozban vagy faládában tartani, nem közvetlenül hideg betonon, mert a lecsapódó pára miatt betegségek jelenhetnek meg rajtuk. Ha már felvágtuk mindenképpen tartsuk hűtőszekrényben fóliával letakarva. Ha nem tudjuk rögtön felhasználni, inkább fagyasszuk le.

A sütésénél ügyeljünk arra, hogy csak világosbarnás színűre süssük, fekete még a héj széle se legyen. Édesíteni – szükség szerint – lehet mézzel esetleg cukorral, de mivel elég édes tök fajta, ez elhagyható. Ha babáknak készítjük, ne édesítsük. Akkor tudjuk, hogy megsült, ha a villát könnyedén bele tudjuk szúrni a húsába.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom