Tartalomjegyzék
A sült tök az őszi szezon egyik kihagyhatatlan finomsága, akácsak a sült gesztenye. Régen ebben az időszakban a piacok mellett sétálva is lehetett érezni a sülő sütőtök illatát, mely belengte a környéket. Manapság már nem sütnek a piacon tököt, de otthon mi magunk könnyedén elkészíthetjük. A sütőtök szezon nem tart túl sokáig, ezért ebben az időszakban érdemes minél többet beszerezni és feldolgozni, fogyasztani belőle. Annál is inkább, mivel a sütőtök rendkívül egészséges. Hiszen számos vitamint – és ásványi anyagot tartalmaz, melyre a szervezetünknek szüksége van. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Az ízét pedig a gyerekek is szeretik, és már babáknak is adható.
A sült tököt készíthetjük édesen is mézzel ízesítve, de babáknak lehetőleg ne édesítsük külön. De készülhet enyhén csípősen is, hiszen számos módon fűszerezhető, ízesíthető. A sütőtök különféle édes és sós ételek alapanyaga, leginkább sült állapotban feldolgozva. Sütéshez nagydobosi vagy kanadai fajtát válasszunk.
Egyszerű sült tök recept
Hozzávalók:
- 1 – 1,5 kg sütőtök
- 2 evőkanál olívaolaj
- só – ízlés szerint
- rozmaring – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
- fahéj – ízlés szerint
A sült sütőtök elkészítése lépésről – lépésre:
- A sütőtököt mossuk meg, hámozzuk meg, a magját távolítsuk el és szeleteljük fel ne túl vékony darabokra.
- Sütőpapírral bélelt tepsire állítjuk a szeleteket úgy, hogy legyen közöttük 2-3 cm távolság.
- Fűszerezzük ízlés szerint rozmaringgal, szegfűborssal, kakukkfűvel, akár chilivel is.
- Akár összezúzott fokhagymát is tehetünk rá.
- Majd locsoljuk meg az olívaolajjal és esetleg két-három evőkanál finom termelői mézzel, ha édesebbre szeretnénk.
- Majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük nagyjából egy órán keresztül. Akkor jó, ha a villa könnyedén belemegy a tök húsába.
- Ha elkészült akkor sózzuk, borsozzuk vagy fűszerezzük még ízlés szerint.
- Még melegen tálaljuk.
Érdemes többféle fűszerezéssel is próbálkozni, mert más és más ízhatást érhetünk el általuk. Ha édesebben szeretnénk, akkor használjunk mézet, melyhez inkább a fahéjat és szerecsendiót használjunk. Ha csípősebben, pikánsabban szeretnénk fűszerezni, akkor kiegészíthetjük összezúzott fokhagymával, chilivel egyaránt. Ha pedig inkább zöldfűszeres ízhatást szeretnénk elérni, akkor a kakukkfüvet, rozmaringot használhatjuk szegfűborssal.
SÜTŐTÖK SÜTÉSE: Így csináld, hogy a lehető legfinomabb legyen:
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k
Vissza a kategória cikkeihez