Sült tök

A sült tök az őszi szezon egyik kihagyhatatlan finomsága, akácsak a sült gesztenye. Régen ebben az időszakban a piacok mellett sétálva is lehetett érezni a sülő sütőtök illatát, mely belengte a környéket. Manapság már nem sütnek a piacon tököt, de otthon mi magunk könnyedén elkészíthetjük. A sütőtök szezon nem tart túl sokáig, ezért ebben az időszakban érdemes minél többet beszerezni és feldolgozni, fogyasztani belőle. Annál is inkább, mivel a sütőtök rendkívül egészséges. Hiszen számos vitamint – és ásványi anyagot tartalmaz, melyre a szervezetünknek szüksége van. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Az ízét pedig a gyerekek is szeretik, és már babáknak is adható.

A sült tököt készíthetjük édesen is mézzel ízesítve, de babáknak lehetőleg ne édesítsük külön. De készülhet enyhén csípősen is, hiszen számos módon fűszerezhető, ízesíthető. A sütőtök különféle édes és sós ételek alapanyaga, leginkább sült állapotban feldolgozva. Sütéshez nagydobosi vagy kanadai fajtát válasszunk.

Egyszerű sült tök recept

Hozzávalók:

  • 1 – 1,5 kg sütőtök
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só – ízlés szerint
  • rozmaring – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint
  • fahéj – ízlés szerint

A sült sütőtök elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A sütőtököt mossuk meg, hámozzuk meg, a magját távolítsuk el és szeleteljük fel ne túl vékony darabokra.
  2. Sütőpapírral bélelt tepsire állítjuk a szeleteket úgy, hogy legyen közöttük 2-3 cm távolság.
  3. Fűszerezzük ízlés szerint rozmaringgal, szegfűborssal, kakukkfűvel, akár chilivel is.
  4. Akár összezúzott fokhagymát is tehetünk rá.
  5. Majd locsoljuk meg az olívaolajjal és esetleg két-három evőkanál finom termelői mézzel, ha édesebbre szeretnénk.
  6. Majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük nagyjából egy órán keresztül. Akkor jó, ha a villa könnyedén belemegy a tök húsába.
  7. Ha elkészült akkor sózzuk, borsozzuk vagy fűszerezzük még ízlés szerint.
  8. Még melegen tálaljuk.

Érdemes többféle fűszerezéssel is próbálkozni, mert más és más ízhatást érhetünk el általuk. Ha édesebben szeretnénk, akkor használjunk mézet, melyhez inkább a fahéjat és szerecsendiót használjunk. Ha csípősebben, pikánsabban szeretnénk fűszerezni, akkor kiegészíthetjük összezúzott fokhagymával, chilivel egyaránt. Ha pedig inkább zöldfűszeres ízhatást szeretnénk elérni, akkor a kakukkfüvet, rozmaringot használhatjuk szegfűborssal.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez