Sütőtök allergia

Bizony sütőtök allergia is létezik, de ez nem sűrű előfordulású, nem gyakori. Sokkal gyakoribb előfordulásúak a keresztallergiás tünetek.

Mi is az a keresztallergia?

A keresztallergia esetében a hasonlóság valamilyen pollen-pollen, vagy pollen és bizonyos ételek között áll fenn. 

A keresztallergia ugyanis azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti.

Jellemző pollen-étel keresztallergiák

A sütőtök rendkívül egészséges zöldség, melyet a kozmetika ipar is előszeretettel használ, így számos termékben megtalálható. Ez főleg magas vitamin- és nyomelem tartalmának köszönhető. Jellemzően nem okoz allergiás reakciókat, így nem szokás allergiás terméknek minősíteni sem. Azonban mivel az immunrendszer minden ember esetében egyedi és teljesen sokrétű, így van, akinél előfordulhat.

Érdemes figyelni arra, hogy aki viszont allergiás tüneteket produkál a sütőtök esetében, az a magjára és a hasonló zöldségekrecukkini, uborka, spárgatök – is adhat allergiás reakciókat. Fontos, hogy kisbabák esetén legyünk nagyon körültekintőek a sütőtök – de bármely más új étel – bevezetése esetén is. Illetve fontos, hogy csak ehető sütőtököt – és ne dísztököt – fogyasszunk, az ugyanis mérgező is lehet.

Milyen tüneteket okoz akár a sütőtök allergia vagy általában az allergiák?

A pollenallergia tipikusan tüsszögéssel, orrfolyással, könnyezéssel, szemviszketéssel, torokkaparással, rosszabb esetben pedig asztmatikus panaszokkal jár.

A keresztallergiának ezzel szemben az elfogyasztott étel hatására a szájüregben lép fel először allergiás válasz. Ismertetőjelei:

  • a szájüregben kellemetlen viszketés érzése
  • ajakduzzanat
  • nyelvduzzanat
  • garatvizenyő
  • hasi görcsök

A keresztallergia az allergiások 5-10 százalékánál fordul elő, ezen belül is kiemelkedő a nyírfapollen allergiások száma. Esetükben jóval gyakoribb a pollen-étel keresztreakció, előfordulása megközelíti a 30 százalékot. A légúti panaszok mellett a nyírfapollen tehát nagyon gyakran vált ki keresztallergiát, és bár a légúti tünetek csak néhány hétig jelentkeznek, a keresztallergia okozta orális allergia szindróma tünetei egész évben kínozhatják a beteget.

Pollen- és keresztallergia ellen: Immunterápia

Évről-évre nő a nyírfapollenre allergiások száma, közöttük pedig különösen magas a keresztallergia előfordulása. Létezik ellene tartós kezelés, az immunterápia, melyet október-november hónapban kell megkezdeni.

A nyírfapollen allergia okozta keresztallergia tünetei ellen, nem feltétlenül a felsorolt gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának kerülése jelenti a megoldást. Az allergén immunterápia a légúti panaszok mellett, a keresztallergia tüneteit is képes enyhíteni. A kezelést szezonálisan alkalmazzák, a nyírfa virágzását megelőzően decemberig kezdhető meg a kezelés.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom