Tartalomjegyzék
A sütőtök befőtt – nem olyan ismert és népszerű, mint a gyümölcsökből készült társai. Korábban a cukor elterjedése előtt főleg aszalással tartósították a gyümölcsöket. Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, mely során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Ez korábban napon vagy tűzön aszalással történt, és már a Kínai Birodalomban is alkalmazták.
Ezt a módszert már évezredekkel ezelőtt ismerték és alkalmazták. Az aszalványok táplálkozás élettani jelentősége hamar világossá vált, így az idők folyamán már a modern módszereknek és később a kisüzemi módszereknek köszönhetően, már viszonylag könnyen előállíthatók.
A cukor megjelenésével azonban az aszalást egyre inkább háttérbe szorította a gyümölcsök befőzése. Az nyári időszakban főleg cseresznyét, meggyet, őszibarackot, sárgabarackot tettek el télire, lekvárnak is. Ősszel a szilva, körte befőzésének volt nagy hagyománya.
Sütőtök befőtt recept
A sütőtököt télire fagyasztva és lekvárnak is el lehet tenni. A sütőtök befőtt kevésbé ismert, de érdemes kipróbálni. A sütőtök fűszerei: a fahéj, szegfűszeg, vanília, csillagánizs, kardamom, gyömbér, szegfűbors, narancs vagy citromlé.
Hozzávalók:
Sütőtök befőtt elkészítése lépésről – lépésre:
- A sütőtököt alaposan meg kell mosni, meghámozni és kockákra vágni.
- Majd annyi vízben amennyi éppen ellepi – a forrástól számított – 2-3 percig előfőzzük.
- Közben készítsük el a szirupot: cukrozzuk és fűszerezzük a vizet és hagyjuk 10 percig forrni.
- A kockára vágott sütőtököt töltsük bele az előzőleg kimosott, kifertőtlenített üvegekbe.
- Öntsük rá a forrásban lévő szirupot és zárjuk le jól záródó kupakokkal. (Ha felfordítjuk a lezárt üveget és az nem folyik, akkor jól záródott le.)
- Ezután beletesszük a megtisztított, össze kockázott sütőtököt 4-5 percre.
- Majd szárazdunsztba tesszük, amíg teljesen ki nem hűl (ez akár 1-2 nap is lehet).
- Ezután már mehetnek az üvegek a hűvös kamrába.
A fent megadott mennyiség tetszés szerint növelhető.
Sütőtök savanyúság készítése
Hozzávalók:
- 1,5 kg sütőtök
- 3 evőkanál cukor
- 5 dl víz
- 1,5 dl fehérborecet
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db egész babérlevél
- 8 dkg szemes bors
- 2 teáskanál só
- szegfűszeg, fahéj, csillagánizs – ízlés szerint
- befőttesüvegek jól záródó tetővel
Sütőtök savanyúság elkészítése:
- A sütőtököt alaposan meg kell mosni, meghámozni és kockákra vágni.
- Majd az ecetet el kell keverni a vízzel és hozzá kell adni a fűszereket, a sót, cukrot és a megpucolt fokhagymát is.
- Forrástól számítva 8-10 percig kell főzni.
- Az alaposan kimosott, kifertőtlenített üvegeket tegyük sütőlapra és 100 fokra melegítve a sütőbe, néhány percre.
- Majd a tök darabokat tegyük a forró üvegekbe és öntsük rá a szirupot, ezután zárjuk le.
- Ezután tegyük szárazdunsztba, amíg teljesen ki nem hűl.
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k
Vissza a kategória cikkeihez