Sütőtök befőtt

A sütőtök befőtt – nem olyan ismert és népszerű, mint a gyümölcsökből készült társai. Korábban a cukor elterjedése előtt főleg aszalással tartósították a gyümölcsöket. Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, mely során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Ez korábban napon vagy tűzön aszalással történt, és már a Kínai Birodalomban is alkalmazták.  

Ezt a módszert már évezredekkel ezelőtt ismerték és alkalmazták. Az aszalványok táplálkozás élettani jelentősége hamar világossá vált, így az idők folyamán már a modern módszereknek és később a kisüzemi módszereknek köszönhetően, már viszonylag könnyen előállíthatók.

A cukor megjelenésével azonban az aszalást egyre inkább háttérbe szorította a gyümölcsök befőzése. Az nyári időszakban főleg cseresznyét, meggyet, őszibarackot, sárgabarackot tettek el télire, lekvárnak is. Ősszel a szilva, körte befőzésének volt nagy hagyománya.

Sütőtök befőtt recept

A sütőtököt télire fagyasztva és lekvárnak is el lehet tenni. A sütőtök befőtt kevésbé ismert, de érdemes kipróbálni. A sütőtök fűszerei: a fahéj, szegfűszeg, vanília, csillagánizs, kardamom, gyömbér, szegfűbors, narancs vagy citromlé.

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 50 dkg cukor
  • víz
  • citrom
  • reszelt gyömbér
  • befőttesüvegek jól záródó tetővel

Sütőtök befőtt elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A sütőtököt alaposan meg kell mosni, meghámozni és kockákra vágni.
  2. Majd annyi vízben amennyi éppen ellepi – a forrástól számított – 2-3 percig előfőzzük.
  3. Közben készítsük el a szirupot: cukrozzuk és fűszerezzük a vizet és hagyjuk 10 percig forrni.
  4. A kockára vágott sütőtököt töltsük bele az előzőleg kimosott, kifertőtlenített üvegekbe.
  5. Öntsük rá a forrásban lévő szirupot és zárjuk le jól záródó kupakokkal. (Ha felfordítjuk a lezárt üveget és az nem folyik, akkor jól záródott le.)
  6. Ezután beletesszük a megtisztított, össze kockázott sütőtököt 4-5 percre.
  7. Majd szárazdunsztba tesszük, amíg teljesen ki nem hűl (ez akár 1-2 nap is lehet).
  8. Ezután már mehetnek az üvegek a hűvös kamrába.

A fent megadott mennyiség tetszés szerint növelhető.

Sütőtök savanyúság készítése

Hozzávalók:

  • 1,5 kg sütőtök
  • 3 evőkanál cukor
  • 5 dl víz
  • 1,5 dl fehérborecet
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db egész babérlevél
  • 8 dkg szemes bors
  • 2 teáskanál só
  • szegfűszeg, fahéj, csillagánizs – ízlés szerint
  • befőttesüvegek jól záródó tetővel

Sütőtök savanyúság elkészítése:

  1. A sütőtököt alaposan meg kell mosni, meghámozni és kockákra vágni.
  2. Majd az ecetet el kell keverni a vízzel és hozzá kell adni a fűszereket, a sót, cukrot és a megpucolt fokhagymát is.
  3. Forrástól számítva 8-10 percig kell főzni.
  4. Az alaposan kimosott, kifertőtlenített üvegeket tegyük sütőlapra és 100 fokra melegítve a sütőbe, néhány percre.
  5. Majd a tök darabokat tegyük a forró üvegekbe és öntsük rá a szirupot, ezután zárjuk le.
  6. Ezután tegyük szárazdunsztba, amíg teljesen ki nem hűl.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez