Sütőtök chips

Manapság egyre nagyobb reneszánszát élik a különböző gyümölcsös, zöldséges rágcsák, mint például az almachips, banánchips, vagy akár a sütőtök chips is. Ezeknek az ízletes ropogtatni valóknak nagy előnye, hogy nem tartalmaznak sem hozzáadott adalékanyagokat, sem egyéb cukrokat és a zöldségben, gyümölcsben található vitaminok, ásványi anyagok is benne maradnak. Minél vékonyabbak a szeletek, annál ropogósabb lesz, és ez az aranyszabály, bármely gyümölcs, vagy zöldség esetén érvényes. Érdemes más gyümölcsökkel, de akár zöldségekkel is próbálkozni, igazán különleges a cékla vagy zellerchips is. Mindenképpen megér egy próbát a sütőtök szezonban, mert nagyon különleges és egy igazi őszi csemege!

Sütőtök chips recept

Hozzávalók:

  • 0,5 kg sütőtök
  • olaj
  • ízlés szerint só, fűszerek

Sütőtök chipsek elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a sütőtököt meg kell pucolni, kimagozni és nagyon vékony szeleteket kell vágni belőle. Lehet zöldségpucolóval forgácsolni is őket, lényeg, hogy jó vékony legyen.
  2. Majd a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  3. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és megkenjük olajjal.
  4. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a tök forgácsokat, lehetőleg úgy, hogy ne érjenek össze, így lesznek igazán ropogósak.
  5. Aztán betoljuk az előmelegített sütőbe és legfeljebb 20 perc alatt ropogósra sütjük őket.
  6. Félidőben meg kell forgatni a szeleteket, hogy mindkét oldala megsüljön.
  7. Vigyázni kell, hogy ne égjen meg, mert a túl sok sütéstől nem ropogós, hanem rágós lesz.
  8. Ha elkészült hagyni kell kihűlni, sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint és már fogyasztható is.

Érdemesebb egyszerre nagyobb adagot is készíteni, mert nagyon hamar elfogy. Azonban ne tegyük nagy tálba, dobozokba, mert visszapuhulhat. Inkább tányérra szedjük ne sokat halmozva egymásra.

Fontos, hogy a chipseket mindig közvetlenül sütés után sózzuk, fűszerezzük.

Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom