Sütőtök elkészítése

A sütőtök elkészítése számos módon történhet és nem tartozik a bonyolult feladatok közé. Sokan mégis vonakodnak tőle. Főleg a sütőtök sütése, ami elriaszthat bárkit, pedig az sem bonyolult, nem lehet elrontani. A sütőtök ráadásul nagyon egészséges, számos vitamint– és ásványianyagot, – a szervezet számára hasznos rostot is tartalmaz. Érdemes belőle minél többet fogyasztani és nemcsak a sütőtök szezonban.  Hiszen – megfelelő helyen tartva – hosszú ideig tárolható, de akár le is fagyasztható és befőtt vagy lekvár is készíthető belőle. A sütőtök pedig azon zöldségek közé tartozikakárcsak a paradicsom vagy a sárgarépamely jótékony hatásai nemcsak nyersen, de főtt vagy sült állapotban is érvényesülnek.

Sütőtök vásárlása, tisztítása

A sütőtököt szedhetjük magunk a kertből vagy vásárolhatjuk a piacon, bevásárlóközpontokban. Mindig figyeljünk arra, hogy lehetőleg szezonban vásároljuk a friss zöldségeket gyümölcsöket. Egyrészt akkor a legvitamindúsabb, másrészt az ára is abban az időszakban a legkedvezőbb.

A sütőtököt meg kell tiszítani a szennyeződésektől és utána tudjuk feldolgozni. Alapos mosás és szárítás után tudjuk megsütni, ezt a héjával együtt tesszük. Ha főzzük vagy pároljuk, akkor előbb meg kell hámozni.

Sütőtök elkészítése

A sütőtököt jellemzően sütni szoktuk, ez az alapja számos ételnek, de akár sütve fogyaszthatjuk köretként is. Remek kiegészítője grillezett húsoknak, fasírtoknak, sajtoknak, halaknak egyaránt. De főzhetjük is. Bár inkább kíméletesen pároljuk, mint főzzük akkor jobban benne maradnak a szervezet számára hasznos vitaminok és ásványianyagok. Párolni lehet pároló edényben, de egy fém szűrő segítségével, hagyományos, sima edényben is.

Bár a főzés hatására a benne található béta-karotin – ami a narancssárga színét adja – sokkal jobban tud hasznosulni, mint nyers állapotban. Ugyan viszonylag kevés ételbe használjuk nyersen a sütőtököt, igaz a sütőtökös turmix ezek egyike. Érdemes azt is kipróbálni.

Sütőtök tárolása

Az egész, ép terméseket hűvös, jól szellőző helyen – kartondobozban vagy faládákban tartva – akár hónapokig eltarthatjuk. Ha erre nincs lehetőségünk fagyasztva vagy befőttként is elrakhatjuk télire. Ha már felvágtuk, akkor hűtőben – fóliával letakarva – még néhány napig, akár egy hétig is friss marad, de érdemes minél előbb elfogyasztani vagy feldolgozni. Így a szezonon kívül is hozzájuthatunk az értékes zöldséghez.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom