Sütőtök fagyasztása

A sütőtök fagyasztása az egyik lehetséges módja annak, ha télire el szeretnénk tenni ebből az egészséges zöldségből. Bár elkészítése leginkább a sütőtök szezonban kerül előtérbe, de egész évben elérhető, így szinte bármikor fogyaszthatunk belőle.Ugyanis a sütőtök befőzése és a fagyasztása is egy-egy módja annak, hogy ne csak szezonban tudjunk fogyasztani belőle.  Természetesen érdemes belőle ebben az időszakban minél többet beszerezni, feldolgozni, fogyasztani belőle. Ugyanis a sütőtök hatása a szervezre leginkább rendszeres fogyasztás mellett érvényesül.  

Amikor még nem volt hűtőszekrény és a cukrot sem ismerték, az emberek mindig olyan zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak, aminek éppen a szezonja volt. Majd a növényi termények gyűjtögetésével szinte egy időben már elkezdődött a felesleg megőrzése is. A különböző területeken más-más eljárást alkalmaztak.

Ugyanis a hideg mérsékelt égöv területein a konzerválásra a fagy hatását használták ki a jég felhasználásával, ám a száraz, sivatagos területeken az aszalás, szárítás, illetve a sóval való tartósítás terjedt el.

Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, melyet során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Ez azóta is nagyon népszerű és az aszalható gyümölcsök száma – az eljárás modernizálásával – egyre csak növekszik. Hazánkban jellemzően a szilva, sárgabarack, alma, körte, meggy, de az áfonya is nagyon népszerű aszalt gyümölcs formájában is.

A cukor megjelenésével pedig a befőzések, lekvár főzések kora nyitott meg új lehetőségeket. A zöldségeket savanyítással is tartósították, a húst pedig elsősorban sózással, füstöléssel.

Sütőtökök fagyasztása

A sütőtök – akárcsak számos zöldség – le is fagyasztható. Figyeljünk arra, hogy mindig csak friss zöldséget vásároljunk. Különösen igaz ez olyan zöldségekre, mint a zöldbab vagy a spárga, ahol, ha nem nedvdús, vagy barnás foltok vannak rajta, akkor már ne vegyük meg.

A felesleget tehát bátran fagyasszuk le. A sütőtök fagyasztható nyersen, főzve vagy sütve egyaránt. Attól függően kell lefagyasztanunk, hogy mire szeretnénk majd felhasználni.

A sütőtököt tisztítsuk meg, majd, ha sütjük akkor vágjuk szeletekre, a magokat távolítsuk el és süssük meg. Ha elkészült a héjat vágjuk le róla és kockázzuk fel. Turmixoljuk össze és dobozokba adagolva fagyasszuk le. Remek alapanyaga lesz a krémlevesnek, pürének vagy turmixnak, sütőtökös latténak egyaránt.

Ha főzzük, akkor kevés vízben pároljuk meg az összedarabolt sütőtök kockákat és az eljárás ugyanaz, mint a sült esetében.

Sütőtök fagyasztása – nyersen

Nyersen fagyasztva, ha megmostuk, megtiszítottuk, kockázzuk össze és a kockákat helyezzük egymás mellé egy tálcára úgy, hogy nem érnek össze. Tálcástól tegyük fagyasztóba legalább egy órára. Majd vegyük ki és a kocka darabkákat tegyük zacskóba, vagy dobozba a kívánt adagban. Ezután kerüljön végleg a fagyasztóba.

A sütőtök fagyasztva legfeljebb 1 évig tartható el.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom