Sütőtök fajták

Hazánkban a sütőtök fajták között vannak nagyon népszerűek és vannak, amik bár nagyon egészségesek, de kevésbé kedveltek. A sütőtök a kobakosok vagy tökfélék családjába tartozik, akárcsak a cukkini, dinnye vagy a főzőtök, uborka. Az őszi sütőtök szezonban többfélével is találkozhatunk a piacokon és a bevásárlóközpontok polcain. A sütőtök nagyon egészséges számos – a szervezet számára hasznos – vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Érdemes ezért is minél többet fogyasztani belőle és nemcsak a szezonban, mivel le is fagyasztható. De télire akár befőttnek, lekvárnak is elrakható. Sütőtök ráadásul már babáknak is a hozzátáplálástól kezdve adható.  Magas rost tartalma segít az emésztésben.

Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető, de a szervezet vitamin raktárát is feltölthetjük vele a téli időszak előtt. Ráadásul a kalória tartalma nem magas, így remek kiegészítője a fogyókúrás étrendnek is.

Sütőtök fajták

A formájuk, színük is rendkívül változatos, hiszen vannak labda, lapított gömb, sonka alakú, bézs, szürke, sárga, narancssárga és pirosas héjszínű sütőtök fajták. A hús színük jellemzően világos sárga, narancssárga. Az ízük édes, textúrájuk kellemes.

Érdemes azonban figyelni arra, hogy nem minden tök ehető! Ugyanis a dísztök fogyasztása kis mennyiségben is okozhat rosszullétet. Ezek hazánkban jellemzően a Halloween alkalmából díszítésre, faragásra használt tökök.

Ismertebb sütőtök fajták hazánkban

Kanadai sütőtök

Kanadai sütőtök

A Kanadai sütőtök jellegzetes hosszúkás, sonkára hasonlító formájú, melynek héjszíne világos sárgás, bézses. A belső hússzíne szép narancsos. Az utóbbi időben egyre népszerűbb a háziasszonyok körében, mivel méreténél fogva – mely átlagosan 2-4 kg tömegűkönnyen szállítható, feldolgozható. Bármilyen étel készítésére kiváló alapanyag, sütésre is nagyon jól használható.

Kisdobosi sütőtök

Kiszombori

Termései enyhén megnyúlt gömb alakúak. Terméshéja fehéresszürke. Húsának színe narancssárga. Tenyész ideje rövidebb, húsa vastagabb, mint a Nagydobosi fajtáké. Friss fogyasztásra, de még inkább feldolgozó ipari célra termeszthető. A termései jellemzően 4-6 kg körüli súlyúak.

Nagydobosi sütőtök

Nagydobosi

A nagydobosi tök államilag elismert és elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztett népszerű fajta. Az egyik legfinomabb sütésre való tök, melynek íze a dióéhoz, gesztenyéhez hasonló sült állapotban. A külső héjszíne szürke színű, jellemzően 5-10 kg tömegű, 6-10 részben cikkelyezett. A húsa vastag, kemény, melynek színe szép narancssárga. Sütésre kiváló fajta, nagyon omlós, ízletes. De bármilyen sütőtökös étel alapanyagául felhasználható. Pálinkát és lekvárt is készíthetünk belőle.

Orange

Ez a fajta középerős növekedésű, melynek termése megnyúlt körte formájú, jellemzően 2-4 kg közötti tömegű. A héj színe sötétnarancs, hússzíne szintén. Nem tárolható el hosszabb ideig. Friss fogyasztása, esetleg befőttnek, lekvárnak elkészítve télire is elrakható.

Kevésbé ismert fajták hazánkban

Hokkaido tök vagy Japán sütőtök

Hazánkban kevésbé ismert tök fajta, mely a Japán Hokkaido szigetről kapta a nevét. Azonban eredetileg Amerikából származik. Külső héjszíne élénk narancssárgás, már-már pirosas. A súlya jellemzően 3-5 kg körüli. A Hokkaido tök édes ízű, melynek a héja is ehető. Jól használható bármely sütőtökös étel alapanyagául. 

Halloween tök

Ez a tök fajta kifejezetten a töklámpás készítésére nemesített fajta, így bár ehető, de elég semleges ízű. Zsengén leszedve még étkezési célra is használható, de érett állapotban amikor már meglehetősen kemény csak díszítésre, tökfaragásra használjuk. Megfelelő fűszerezéssel ugyan sütésre, főzésre is fel lehet használni, de aki ebből eszik először, annak biztosan nem lesz kedvence a sütőtök. Pedig csak nem a megfelelő fajta került kiválasztásra a sütőtökös étel készítésére. Azonban jó tudni, hogy az áruházak, zöldségesek kínálatában megtalálható Halloween tök éretten már kemény és ehetetlen. Egyre jobban megtalálhatóak a hazai kínálatban is.

Nagydobosi sütőtök:

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom