Sütőtök faragás

A sütőtök faragás hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, de nem volt ez mindig így. A töklámpás a Halloween egyik legnépszerűbb szimbóluma. A Halloween ősi kelta ír ünnep, melyet október 31-én éjszaka tartanak az angolszász országokban. Észak-Amerikába az ír kivándorlók vitték magukkal e hagyományt még a XVIII. század közepén, melyet azután egyre nagyobb területeken vettek át. A hagyományos ünnep egyik elmaradhatatlan kelléke a faragott töklámpás, de a jelmezes beöltözés, a vidám bolondozás egyaránt. Hazánkban a sütőtök faragás terjedt el az utóbbi időben és egyre több ház kertjében, erkélyen, ablakban világítanak Halloween idején a töklámpások.

Milyen tökből történjen a sütőtök faragása

A sütőtök fajták igazán széles kört ölelnek fel, de van, ami inkább sütésre alkalmas és van, ami inkább faragásra. A sütőtök a kobakosok vagy tökfélék családjába tartozik, akárcsak a cukkini, dinnye vagy a főzőtök, uborka. Az őszi sütőtök szezonban többfélével is találkozhatunk a piacokon és a bevásárlóközpontok polcain.

Sütésre leginkább a Kanadai– vagy Nagydobosi sütőtök a legalkalmasabb, legfinomabb. A töklámpás készítéséhez pedig a Halloween tök.  

Ezt a fajtát kifejezetten a töklámpás készítésére nemesítették, és bár ehető, de elég semleges ízű. Érett állapotában amikor már meglehetősen kemény csak díszítésre, tökfaragásra használják. A Halloween tök éretten már kemény és ehetetlen. Ennek ellenére egyre inkább megtalálhatóak a hazai kínálatban is. Mielőtt vásárolnánk érdemes róla tájékozódni, mert van amelyik fogyasztása mérgezést is okozhat.

Sütőtök faragás lépésről-lépésre:

Fontos, hogy éles, vékony pengéjű kést használjunk a faragáshoz. Egyenes vonalakat könnyebb faragni, mint ívelteket.

  1. Ki kell választani a megfelelő tököt. Ehhez érdemes olyat választani, ami laposabb, így könnyebben megáll és nem billeg.
  2. A kiválasztott tököt faragás előtt alaposan meg kell tisztítani a szennyeződésektől.
  3. Rajzoljuk fel a mintát egy filctollal a tökre, vagy ragasszuk fel a sablont, ha azt használunk.
  4. Majd vágjuk le a tök tetejét – vagy az alját – és távolítsuk el belőle a magokat és vékonyan a húsát is. (Ettől vékonyabb lesz a héj és a lámpás fénye szebben átsüt majd rajta.)
  5. A kívánt mintákat óvatosan faragjuk ki az éles, vékony pengéjű késsel.
  6. Ha szükséges még festéssel tovább díszíthető.

TIPP: A kivágott részeket fel is ragaszthatjuk a tökre (pl. fülnek, orrnak stb.) Ha gyerekekkel készítünk tököt, érdemes lehet festeni a faragás helyett, így az élmény meglesz, de nem okoz sérüléseket.

Rendkívül jó móka kicsiknek, nagyoknak egyaránt. A kifaragott tökbe állított mécses igazán hatásos! Érdemes egyszer kipróbálni, de vigyázat, könnyen függőséget okoz! Mert, aki egyszer kipróbálja, az a következő évben már merészebb mintákkal folytatja.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom