Sütőtök fasírt

A zöldséges fasírtok, tócsnik, nagyon népszerűek, bár a sütőtök fasírt kevésbé ismert. A húslevesből megmaradt főtt zöldségeket szoktuk ilyen formában felhasználni, hiszen fokhagymás mártogatóssal nagyon ízletes főétel készíthető belőle. A sütőtökből készült ételek főleg akkor kerülnek előtérbe, ha a szezonban sok termett a kertben, vagy a piacon elmértük a mennyiséget a friss, zsenge zöldség láttán. Pedig a sütőtök rendkívül egészséges zöldség, mely a szervezetre igazán jótékonyan hat, ezért is érdemes belőle minél többet fogyasztani. Ráadásul a szezonban le is fagyaszthatjuk, vagy befőzhetjük, hogy egész évben rendelkezésünkre álljon a kamra polcain, vagy a fagyasztóban.

Fűszerekkel megbolondítva igazán különösen ízvilágú, melyet akár egyéb zöldségekkel – vagy maradék húsokkal – is készíthetjük együtt.  

Egyszerű sütőtök fasírt recept

 Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg liszt
  • 2 evőkanál tejföl
  • 3 db egész tojás
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • olaj a sütéshez

Sütőtök fasírtok elkészítése lépésről – lépésre

  1. Először a sütőtököt meg kell mosni és hámozni, majd nagylyukú reszelőn le kell reszelni.
  2. Hozzá kell adni a tojásokat, a megpucolt, összezúzott fokhagymát, a tejfölt és az ízlés szerinti fűszereket.
  3. Az egészet össze kell keverni és annyi lisztet adni hozzá, hogy gyúrható, de ne ragadós masszát kapjunk.
  4. A masszából egy kanálnyi mennyiségből formázzunk golyókat, melyet kicsit meglapítva forgassunk bele a lapos tányérra szórt zsemlemorzsába.
  5. Ezután forrósítsunk fel olajat egy nagyobb serpenyőben és mindkét oldalát süssök meg a golyóknak.
  6. Akkor jó, ha aranybarna színűre sült.

Sütőtök fasírt sütőben sütve

Sütőben is süthetjük, ebben az esetben vékonyan kenjük meg a lapított golyók mindkét oldalát olajjal, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük negyedórán keresztül az egyik oldalát, majd forgassuk át és a másik oldalát is.

Kínálhatjuk tartármártással vagy fokhagymás mártogatóssal önmagában, de remek körete húsételeknek, halaknak. Főzelékek feltétje is lehet, de salátákkal is kitűnő választás. Igazán sokféleképpen készíthető és kínálható. Jó étvágyat hozzá!

https://egy.hu/gasztro/gyors-fuszeres-finomsag-zoldseges-tocsni-107250

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom