Sütőtök felhasználása

A sütőtök felhasználása rendkívül széleskörű, annak ellenére, hogy az íze meglehetősen megosztó. Pedig nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával a vitamin- és ásványianyag raktárainkat is feltölthetjük a téli vitaminhiányos időszak előtt. Ráadásul remekül fagyasztható, de befőtt és lekvár is készíthető belőle, így akár egész évben elérhető. Ez azért is fontos, mert a sütőtök szezonja nem tart túl hosszú ideig. Ebben az időszakban azonban érdemes minél többet fogyasztani és eltenni belőle télire.

Sütőtök felhasználása – nyersen

A sütőtök felhasználása történhet nyersen vagy párolva, főzve, de leggyakoribb sütve. Nyersen főleg turmixokba vagy saláta alapanyagként használjuk más zöldségekkel – paradicsom, uborka, jégsláta, retek, avokádó, cékla stb. – keverésével. De gazdagíthatjuk a salátát főtt húsokkal, sonkával, sajttal, főtt tojással egyaránt. A sütőtök kalória tartalma ráadásul igazán alacsony, így fogyókúrás, diétás étrendek remek kiegészítője is lehet. De létezik sütőtökös diéta is.

Sütőtök felhasználása párolva, főve, sütve

A sütőtök leggyakoribb feldolgozási módja azonban párolva, főzve vagy sütve történik. Így készül a szezon kihagyhatatlan finomsága, a sütőtökkrémleves is. A sütőtök sütése sokakat visszatart az egyébként nagyon változatos ételek elkészítésétől, de nem kell megijedni tőle. Sült feldolgozási módja esetén pedig akár önmagában, köretként is megállja a helyét. De ez az alapja a különböző rakott és egyéb tésztás ételeknek, számtalan süteménynek is.

Számos édes és sós sütemény: muffin, rétes, pogácsa és még sorolhatnánk készíthető belőle igazán változatosan. Ezek mellé pedig különlegességként kínálhatunk sütőtökös lattét is.

A sütőtök fűszerei: a bors és a szerecsendió mellett a curry és a fokhagyma is. Érdemes kipróbálni őket és bátran fűszerezni.

Sütőtök tárolása

A frissen szedett egész tököket ajánlott hűvös, szellős, de fagymentes helyen tárolni. A hideg betonra ne tegyük, mert a lecsapódó pára hatására hamar megromlik. Érdemesebb faládában vagy kartondobozban tárolni.

Ha már felvágtuk a hűtőszekrény zöldséges rekeszében fóliával lefedve még akár egy hétig is eltartható. Azonban arra figyeljünk, hogy ne mossuk meg csak közvetlenül a felhasználás előtt, ugyanis akkor hamarabb romlik.

Ha a vásárlást követően mégsem tudjuk felhasználni, inkább fagyasszuk le, hiszen a sütőtök remekül fagyasztható zöldség.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez