Sütőtök fesztivál

A sütőtök ugyan napjainkra egyre népszerűbb hazánkban is, bár az íze meglehetősen megosztó, ezért is van szükség a népszerűsítésére, melyre Sütőtök fesztivál is létrejött. A sütőtök szezonban az ország több településén is tartanak rendezvényeket a sütőtök népszerűsítésére, a termelők tiszteletére.

Hiszen a sütőtök már évszázadok óta a hazai kiskertekben is jelenlévő és termesztett zöldség, melynek számos jótékony hatása van. Rendszeres fogyasztása mellett többféle betegség megelőzhető, ezért is ajánlott nemcsak szezonban, hanem azon túlmenően is fogyasztani belőle. Annál is inkább, mivel a sütőtök lefagyasztható, befőttként és lekvárként is elrakható télire.

Sütőtök fesztivál – Bakonyszentlászló

A Győr-Moson-Sopron megyei Bakonyszentlászlóban 2010-ben került először megrendezésre a Tökfesztivál, mely azóta hagyománnyá nőtte ki magát. A rendezvény a sütőtök szezonban – október közepén – kerül megrendezésre, ahol kicsiket és nagyokat is várnak az érdekesebbnél, érdekesebb programokkal. A tökös ételek kóstolásán és vásárán túl tökfaragó és töklámpás készítő versenyekre is nevezni lehet. Érdemes ellátogatni a festői szépségű településre ebben az időszakban is.

Sütőtök fesztivál – Fonyód

A Somogy megyei Fonyódon – e gyönyörű Balaton parti településen – 2014. óta minden év októberében megrendezésre kerül a Tök Jó Nap, melynek hagyományosan a Dísz tér ad otthont. Mert bizony az ismertebb Levendula fesztivál vagy az Almafesztiválok mellett léteznek kevésbé ismertek, mint például a Céklafesztivál vagy akár a Sütőtök fesztivál. Ezen az eseményen számos termelő kínálja portékáit és sütőtökös ételek sokasága várja az érdeklődőket. Tökfaragás és sütőtökös sütemény versenyre is lehet nevezni. A portékák kínálása mellett számos érdekes programmal, zenei és egyéb táncos műsorokkal is várják az érdeklődőket.

Sütőtök fesztivál – Őrség

Az Őrségben már 2004. óta kerül megrendezésre évről évre az Őrségi Tökfesztivál. Az Őrség hazán azon területe, melyen a mai napig sajtolják hagyományos eljárással a tökmagolajat. A fesztiválon betekintést nyerhetünk ennek a folyamatába és vásárolni is tudunk a nagyon egészséges olajból. Számos gasztronómiai – és kultúrális programokkal, vásárlási lehetőségekkel, érdekességekkel várják az érdeklődőket az alábbi helyszíneken: Őriszentpéter, Magyarszombatfa, Nagyrákos, Szalafő.

Sütőtök fesztivál – Zebegény

A Duna parti településen 2008. óta kerül megrendezésre a nagyszabású esemény, melyre számos versenyszámban lehet nevezni. Ugyanis, tökfaragó-, töklökő-, töksúly saccoló és tökmagpöckölő-versenyeken is lehet részt venni. Valamint be lehet nevezni saját termesztésű tökök, súlyra vagy hosszra történő megmérettetésére is. Ezen kívül megrendezésre kerül az otthonról hozott vagy helyben faragott dísztökök szépségversenye is. E mellett különféle kézműves-foglalkozások várják a kicsiket és nagyokat, melyek között természetesen a tökfaragás is megtalálható. Tökös ételekkel és számos érdekes kulturális programmal is várják az érdeklődőket.

Ha pedig bevásárolni is tudtunk a termelők friss zöldségeiből, akkor otthon akár el is rakhatjuk télire. A sütőtök ugyanis remekül fagyasztható, de lekvár, befőtt is készíthető belőle. A sütőtök ráadásul rendkívül egészséges, melynek mindennapi fogyasztása rendkívül jótékonyan hat a szervezetre.

Nagydobosi sütőtök:

https://www.programturizmus.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom