Sütőtök fűszerezése

A sütőtök fűszerezése rendkívül izgalmassá teszi a belőle készült ételeket. Ez főleg azért fontos, mivel a sütőtök nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé. Még a gyerekek között is meglehetősen megosztó, de jól elkészítve, finoman fűszerezve igazán ízletes ételeket lehet készíteni belőle. Nagyon egészséges, ezért is fontos lenne minél többet fogyasztani belőle. Hiszen magas a vitamin- és az ásványi anyag tartalma, és sok benne a rost is. Rendszeres fogyasztásával, számos betegség megelőzhető.

Sütőtök fűszerezése

A sütőtöknek számos fűszere van, melyeket attól függően használunk, hogy mit készítünk belőle. Ha levesként, főzelékként készítjük, akkor a szegfűszeg, fahéj, szerecsendió is remekül kiemeli az ízét. A süteményekbe is főleg ez utóbbiakat használhatjuk. Aki a csípősebb ízeket kedveli bátran használhat mellé curryt, chilit is.  

Érdemes gazdagon fűszerezni, hiszen a fűszerek kiemelik a sütőtök ízét. Ráadásul, más és más ízhatást érhetünk el általuk.

Sütőtök fűszerei

Fahéj: jellegzetes ízű és illatú fűszer, melyet szinte mindenki szeret (bár sokaknak okoz allergiát). Erős antioxidáns hatása van, de segítség a fogyásnál és hatékony a vércukor-, valamint a koleszterinsint csökkentésében is. Az almás sütemények, piték, fűszeres italok, forralt borok, gyümölcslevesek, befőttek, kompótok elmaradhatatlan fűszere. A fahéjas csiga pedig a gyerekek nagy kedvence.

Szerecsendió: régóta kedvelt fűszere a világ számos konyhájának. Indiában az édességek fűszerezésére is használják. Európában jellemzően a burgonyás ételek, bárányok fűszerezésének egyik növénye. De használják húsfélék, kolbászok egyéb zöldségek – brokkoli, karfiol, káposzta, sütőtök, padlizsán – ízesítésére is. Gyógynövényként nem igazán terjedt el. Bár a középkorban a gyomorgörcsök kezelésén túl a pestis ellen is bevetették.

Szegfűszeg: erről a fűszerről főleg az adventi időszakban díszített narancsok jutnak eszünkbe. Pedig azon kívül, hogy a narancs illóolajával együtt igen kellemes illata van, számos jótékony hatással bír. Többek között: gyulladáscsökkentő, enyhíti a hányingert, émelygést, használható megfázás vagy légúti fertőzések esetén, de még a leheletet is frissíti. Kiválóan ízesíthetők vele fűszeres italok, mézeskalácsok, pácolt húsok egyaránt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez