Sütőtök hatása

A sütőtök hatása a szervezetre igazán jelentős, melyet már a népi gyógyászatban is ismertek és alkalmaztak. A sütőtök – akárcsak a burgonya, kukorica, paradicsom vagy paprikaAmerikából került Európába. A spanyol hódítóknak köszönhetjük ezt is. Hazánkban csak a 19. századra vált kedvelt zöldséggé. Főleg a kiskerti termesztése jelentős, biokertben is könnyedén nevelhető. Bár a szezonja nem tart hosszú ideig, érdemes azalatt minél többet fogyasztani, feldolgozni belőle. Hiszen rendkívül egészséges zöldség, mely a szerveztre csak rendszeres fogyasztás mellett fejti ki jótékony hatását. Remekül fagyasztható és befőtt is készülhet belőle, így akár egész évben hozzájuthatunk. A gasztronómiai felhasználása mellett hazánkban is egyre jellemzőbb a Halloween-i tökfaragás, mely nemcsak a gyerekek körében népszerű.

Sütőtök hatása

A legjelentősebb tulajdonsága a nyugtató hatása. Ugyanakkor rendkívül fontos gyulladáscsökkentő szerepet is játszik az egész emésztőrendszerre, főként a belekre.

  • jelentős béta-karotin tartalma miatt fontos szerepe van az egészséges látás megőrzésében
  • magas rost tartalmának köszönhetően méregtelenítő és emésztést könnyítő hatása van
  • a benne található vitaminok az immunrendszert és az ellenállóképességet erősítik
  • antioxidán tartalma segít a szabad gyökök semlegesítésében, ezáltal akadályozva meg a sejtek károsodását
  • csökkenti a koleszterinszintet
  • védi a szív- és érrendszert
  • a kozmetika és szépségipar is előszeretettel használja a különböző krémek, pakolások alapanyagául, hiszen a bőrt is védi összetevőinek köszönhetően

Gyógyászati javallatok:

  • nehéz emésztés
  • fekély
  • vastagbélgyulladás
  • hasmenés
  • székrekedés
  • bélparaziták
  • veseelégtelenség
  • álmatlanság
  • izgatottság

Sütőtök feldolgozása

Táplálkozási célra a sütőtököt párolják, főzik vagy megsütik. Ne főzzük a tököt bő vízben, hanem inkább pároljuk vagy még jobb, ha víz nélkül sütőben sütjük meg. A sütőtök sütése a különböző tök fajtáknak megfelelően némileg eltér időben.   

A sütőtöknek nemcsak a húsát, a magját is fogyasztjuk, mely azon túl, hogy pirítva finom ropogtatnivaló, álmatlanság ellen is használatos volt a népi gyógyászatban. Az összezúzott és tejben megfőzött tökmagot alkalmazták erre, illetve féregűző terápiás kezelésként is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez