Tartalomjegyzék
A sütőtök ivólé, talán kevésbé ismert és készített házilag, mint a répalé, vagy az almalé. Pedig, ha van hozzá alapanyag és az időnk is engedi, igazán érdemes nekifogni, egyszerű és nagyon finom. Az sem elhanyagolható szempont, hogy tartósítószer- és hulladékmentes, így sokkal jobb alternatívája a boltokban kapható gyümölcsleveknek. Igaz, hogy ettől az örök igazság marad: a víznél nincs egészségesebb.
A sütőtök rendkívül sokféleképpen felhasználható, hiszen fogyasztható akár nyersen, befőttként, pürésítve, levesként, de számos sütemény alapanyaga is. Húsételek mellé kiegészítő köretként is tálalható rövid ideig párolva vagy megsütve. Ráadásul készíthetünk belőle lekvárt vagy – az utóbbi idők népszerű csemegéjét – sütőtök chipset is.
Sütőtök ivólé recept
A sütőtök ivóléhez az almán túl keverhetünk sárgarépát is, azzal még egészségesebb italt készítünk. Ősszel mindegyik rendelkezésünkre áll és a szervezet vitamin raktárát is fel tudjuk tölteni általuk a téli szezon előtt.
Hozzávalók:
- 3,5 l víz
- 1,5 kg érett sütőtök
- 1,5 kg alma
- 20 dkg cukor (elhagyható, vagy ízlés szerint variálható a mennyiség)
- 1 teáskanál étkezési citromsav
- ivólés üvegek jól záródó kupakokkal
Az almás-sütőtök lé elkészítése lépésről – lépésre:
- A sütőtököt és az almákat meg kell mosni, majd meghámozni és felkockázni.
- A tököt valamivel több, mint másfél liternyi vízben lassú tűznél fel kell tenni főni.
- Ha már félig megpuhult, akkor a felkockázott almát is hozzá kell adni.
- Együtt főzzük őket puhára.
- Ha elkészült botmixerrel alaposan össze turmixoljuk.
- Hozzáadjuk a maradék vizet, a citromsavat és folyamatos kóstolás mellett valamennyi cukrot is. Ne tegyünk bele többet, mint ami feltétlenül szükséges.
- Majd újra felforraljuk az egészet és egy szűrő, valamint nagyobb tölcsér segítségével az előzőleg alaposan kimosott, kifertőtlenített üvegekbe töltjük.
- Rácsavarjuk a jól záródó kupakokat a tetejükre és száraz dunsztba tesszük.
- Hagyjuk teljesen kihűlni (ez akár több, mint 1 nap is lehet).
- Ha teljesen kihűlt mehetnek a hűvös kamra polcára.
Alma helyett/mellett használhatunk körtét is. A körtének kiváló fűszerei a szegfűszeg és a fahéj is, melyek még jobban kiemelik az ízét, lehet ezekkel tovább is ízesíteni. A cukor helyettesíthető más cukorpótlókkal, vagy akár teljesen el is hagyható.
Ez a mennyiség nagyjából 5 – 5,5 liter készítésére elegendő.
Sütőtök lé készen is vásárolható bioboltokban.
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k
Vissza a kategória cikkeihez