Sütőtök kalória

A sütőtök kalória tartalma rendkívül alacsony, így remek kiegészítője lehet a fogyókúrás étrendeknek is. Magas rost tartalma segíti az emésztést és az anyagcserére is jótékony hatással van. Még a méregtelenítésben is szerepet játszik, hiszen nagy része víz. Azonban a szénhidrát tartalma magas, így a cukorbetegeknek csak mérsékelten javasolt a fogyasztása. Viszont számos – a szervezet számára jótékony – vitamint– és ásványianyagot tartalmaz. Mivel azonban a szezonja nem tart túl hosszú ideig, érdemes azalatt minél többet fogyasztani, feldolgozni belőle. Ugyanis a sütőtök kiválóan lefagyasztható és befőttnek is készíthető télire. Így nem kell télen sem nélkülöznünk ezt az egészséges zöldséget.

10 dekagrammnyi sütőtök nagyjából 45 kalóriát tartalmaz. Összehasonlításképpen az egész évben kapható alma energia tartalma egy közepes méretű alma esetén 50 kalória. De szintén egy közepes méretű banán esetében 100 kalória körül van.

Sütőtök kalória tartalma

10 dkg sütőtök az alábbi értékekkel bír:

  • 45 kcal
  • 1 g fehérje
  • 0,1 g zsír
  • 9,7 g szénhidrát (melyből 2,2 g cukor)
  • 2 g rost

A sütőtök glikémiás indexe: 75

Mi is az a glikémiás index? 

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Tehát a cukorbetegek csak mérsékelten, nagy odafigyelés mellett fogyasszák.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

https://femina.hu/fogyokura/100_kaloria_gyumolcs/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom