Tartalomjegyzék
A sütőtök lekvár készíthető almával vagy akár naranccsal is. Bárhogy is készítsük a sütőtök lekvár egy igazán finom őszi csemege. A téli reggelek egyhangúságát könnyedén feldobhatjuk vele. Már a látványa is az őszi színeket idézi. Az íze pedig… azt meg kell kóstolni!
A sütőtök rendkívül tápláló és ásványi anyagokkal teli zöldség, mely magas antioxidáns tartalma miatt az ellenálló képességet is növeli. A benne található sok béta-karotin a látás javításáért felelős, a magas kálium tartalmának köszönhetően a koleszterinszintet is csökkenti, és védi az érrendszert is.
A narancs is egy rendkívül egészséges gyümölcs magas C-vitamin tartalmával, mely többek között a trombózis kialakulásának megakadályozásában is hatásos.
Az alma jótékony hatása már a népi gyógyászatban is nagy jelentőséggel bírt. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mely a szervezet számára igen hasznos. Magas rost tartalma az emésztésben játszik nagy szerepet, tisztító hatása is jelentős.
Narancsos sütőtök lekvár
Hozzávalók:
- 2,5 kg sütőtök
- 3 db narancs
- 1 db kezeletlen citrom
- 13 g gyömbér
- 30 dkg cukor
- befőttesüvegek jól záródó kupakokkal
Narancsos sütőtök lekvár elkészítése:
- A sütőtököt hosszában félbe kell vágni és kimagozni. Ezután fel kell szeletelni, majd előmelegített, 200 C fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütni.
- Majd kettő alaposan megmosott narancshéját és a citromhéját lereszeljük.
- A narancsok levét facsarjuk ki.
- Majd az időközben a megsült sütőtök héját húzzuk le, majd daraboljuk össze.
- Egy lábosba tegyük bele a darabokat és annyi vízzel engedjük fel, hogy ne tudjon leégni. Ugyanis több idő, amíg szétesik és levet enged.
- Főzzük meg.
- Közben a gyömbért pucoljuk meg és reszeljük le.
- A megmaradt narancsot is pucoljuk meg és a húsát kockázzuk össze.
- Amikor a tök már kezd szétesni, kb. 15-20 perc után), akkor hozzá kell adni a déligyümölcsök héját és a gyömbért, valamint a felkockázott narancsot is.
- Majd hozzáadjuk az ízlés szerinti cukrot és azzal éppen csak összeforraljuk.
- Ezután beletöltjük az előzőleg alaposan kimosott, fertőtlenített üvegekbe és lezárjuk.
- Száraz dunsztba tesszük és ott hagyjuk, amíg teljesen ki nem hűl (akár 1 nap is lehet).
- Ha teljesen kihűlt, mehetnek a kamra polcaira a csinos üvegek.
Tovább ízesíthető esetleg pár szem szegfűszeggel, vanília rúddal, fahéjjal.
Almás sütőtök lekvár fahéjjal ízesítve
Hozzávalók:
- 2 kg sütőtök
- 1 kg alma
- 2 dl víz
- egy db kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- 1-1 kávéskanál őrölt szegfűszeg, fahéj
- 30 dkg cukor
- befőttesüvegek jól záródó kupakokkal
Almás sütőtök lekvár elkészítése:
- A sütőtököt és az almát is meg kell hámozni, kiszedni a magházukat, magokat.
- A sütőtököt fel kell tenni annyi vízben főzni, amennyi ellepi.
- Ha már majdnem puhára főtt (villával ellenőrizzük), akkor adjuk hozzá a kockára vágott alma darabokat is.
- Főzzük az egészet puhára.
- Amíg fő a citrom héját reszeljük le.
- Mielőtt szétesik a sütőtök, adjuk hozzá a citromhéjat is.
- Ha megfőtt a tök és az alma, hagyjuk kicsit kihűlni és botmixerrel turmixoljuk össze.
- Majd hozzáadjuk az ízlés szerinti cukrot és azzal éppen csak összeforraljuk.
- Ezután beletöltjük az előzőleg alaposan kimosott, fertőtlenített üvegekbe és lezárjuk.
- Száraz dunsztba tesszük és ott hagyjuk kihűlni.
- Ezután mehet a kamra polcaira.
TIPP: Csinos üvegekbe töltve, szépen feldíszíve remek karácsonyi ajándék!
Kalácsra, pirítósra, süteményekbe, palacsintába bátran tehetjük, igazán különleges ízével fel fogja dobni a már meg szokott ízeket. Vadhúsok és egyéb sült húsok mellé is kínálhatjuk. Amennyiben sósan készítjük krumplipürét is ízesíthetünk, dúsíthatunk vele. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k
Vissza a kategória cikkeihez