Sütőtök lekvár

A sütőtök lekvár készíthető almával vagy akár naranccsal is. Bárhogy is készítsük a sütőtök lekvár egy igazán finom őszi csemege. A téli reggelek egyhangúságát könnyedén feldobhatjuk vele. Már a látványa is az őszi színeket idézi. Az íze pedig… azt meg kell kóstolni!

A sütőtök rendkívül tápláló és ásványi anyagokkal teli zöldség, mely magas antioxidáns tartalma miatt az ellenálló képességet is növeli. A benne található sok béta-karotin a látás javításáért felelős, a magas kálium tartalmának köszönhetően a koleszterinszintet is csökkenti, és védi az érrendszert is.

A narancs is egy rendkívül egészséges gyümölcs magas C-vitamin tartalmával, mely többek között a trombózis kialakulásának megakadályozásában is hatásos.

Az alma jótékony hatása már a népi gyógyászatban is nagy jelentőséggel bírt. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mely a szervezet számára igen hasznos. Magas rost tartalma az emésztésben játszik nagy szerepet, tisztító hatása is jelentős.

 Narancsos sütőtök lekvár

Hozzávalók:

  • 2,5 kg sütőtök
  • 3 db narancs
  • 1 db kezeletlen citrom
  • 13 g gyömbér
  • 30 dkg cukor
  • befőttesüvegek jól záródó kupakokkal

Narancsos sütőtök lekvár elkészítése:

  1. A sütőtököt hosszában félbe kell vágni és kimagozni. Ezután fel kell szeletelni, majd előmelegített, 200 C fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütni.
  2. Majd kettő alaposan megmosott narancshéját és a citromhéját lereszeljük.
  3. A narancsok levét facsarjuk ki.
  4. Majd az időközben a megsült sütőtök héját húzzuk le, majd daraboljuk össze.
  5. Egy lábosba tegyük bele a darabokat és annyi vízzel engedjük fel, hogy ne tudjon leégni. Ugyanis több idő, amíg szétesik és levet enged.
  6. Főzzük meg.
  7. Közben a gyömbért pucoljuk meg és reszeljük le.
  8. A megmaradt narancsot is pucoljuk meg és a húsát kockázzuk össze.
  9. Amikor a tök már kezd szétesni, kb. 15-20 perc után), akkor hozzá kell adni a déligyümölcsök héját és a gyömbért, valamint a felkockázott narancsot is.
  10. Majd hozzáadjuk az ízlés szerinti cukrot és azzal éppen csak összeforraljuk.
  11. Ezután beletöltjük az előzőleg alaposan kimosott, fertőtlenített üvegekbe és lezárjuk.
  12. Száraz dunsztba tesszük és ott hagyjuk, amíg teljesen ki nem hűl (akár 1 nap is lehet).
  13. Ha teljesen kihűlt, mehetnek a kamra polcaira a csinos üvegek.

Tovább ízesíthető esetleg pár szem szegfűszeggel, vanília rúddal, fahéjjal.

Almás sütőtök lekvár fahéjjal ízesítve

Hozzávalók:

  • 2 kg sütőtök
  • 1 kg alma
  • 2 dl víz
  • egy db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 30 dkg cukor
  • befőttesüvegek jól záródó kupakokkal

Almás sütőtök lekvár elkészítése:

  1. A sütőtököt és az almát is meg kell hámozni, kiszedni a magházukat, magokat.
  2. A sütőtököt fel kell tenni annyi vízben főzni, amennyi ellepi.
  3. Ha már majdnem puhára főtt (villával ellenőrizzük), akkor adjuk hozzá a kockára vágott alma darabokat is.
  4. Főzzük az egészet puhára.
  5. Amíg fő a citromhéját reszeljük le.
  6. Mielőtt szétesik a sütőtök, adjuk hozzá a citromhéjat is.
  7. Ha megfőtt a tök és az alma, hagyjuk kicsit kihűlni és botmixerrel turmixoljuk össze.
  8. Majd hozzáadjuk az ízlés szerinti cukrot és azzal éppen csak összeforraljuk.
  9. Ezután beletöltjük az előzőleg alaposan kimosott, fertőtlenített üvegekbe és lezárjuk.
  10. Száraz dunsztba tesszük és ott hagyjuk kihűlni.
  11. Ezután mehet a kamra polcaira.

TIPP: Csinos üvegekbe töltve, szépen feldíszíve remek karácsonyi ajándék!

Kalácsra, pirítósra, süteményekbe, palacsintába bátran tehetjük, igazán különleges ízével fel fogja dobni a már meg szokott ízeket. Vadhúsok és egyéb sült húsok mellé is kínálhatjuk. Amennyiben sósan készítjük krumplipürét is ízesíthetünk, dúsíthatunk vele.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez