Sütőtök likőr

Hazánkban nagy hagyománya van a különböző likőröknek, bár a sütőtök likőr nem tartozik kifejezetten ezek közé. Hiszen nem olyan ismert és népszerű, mint például az áfonya likőr.  Bár népszerűbbek a különböző pálinkák, mint ahogy azt a Hungarikumok listája is mutatja, de a likőrök is nagy népszerűségnek örvendenek és nemcsak a hölgyek körében. Bár a tejszínes alapú likőrök inkább az ők tetszését nyerik el. Ez a sütőtökös likőr recept is tejszínes alapú, mely készen is vásárolható, de otthon is könnyedén elkészíthető.

Tejszínes sütőtök likőr recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg sült sütőtök
  • 25 dkg cukor (+ 5 dkg, esetleges utóízesítésre)
  • 2,5 dl víz
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 10 db egész szegfűszeg
  • 2 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 2,5 dl tejszín
  • 3,3 dl jófajta pálinka (esetleg vodka)
  • 1 dl víz
  • 2 db 1 literes csatosüveg

A sütőtökös likőr készítése lépésről – lépésre:

  1. A 2,5 dl vizet a cukorral és a fűszerekkel feltesszük főni.
  2. Közben a citromot lereszeljük.
  3. Ha a cukor felolvadt a citromhéját is hozzáadjuk.
  4. Majd a sült tököt is hozzákeverjük és 15 perc alatt folyamatos kavarás mellett, lassú tűzön felforraljuk.
  5. Ha felforrt, levesszük a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. Ha kihűlt, turmixgépbe öntjük és simára keverjük.
  7. Hozzáadjuk az 1 dl vizet és az alkoholt.
  8. Ismét össze turmixoljuk.
  9. Majd hozzákeverjük a tejszínt is, és egyenletesen simára turmixoljuk.
  10. Előzőleg alaposan kimosott, fertőtlenített üvegekbe töltjük és hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.  

Hűtve tároljuk és hűtve is kínáljuk. Minél tovább érik, annál finomabb lesz. Érdemes kipróbálni! Csinos üvegekbe rakva remek karácsonyi ajándék is lehet!

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez