Sütőtök mag

A sütőtök mag és nemcsak a hús rendkívül egészséges. Ugyanis nemcsak a húsában, de a magjában is megtalálható számos vitamin – és a szervezet számára fontos ásványi anyag. A tökmagot már a népi gyógyászatban ismerték és alkalmazták. Eleink is tudták, hogy fogyasztása egészségmegőrző és betegségmegelőző hatással is bír.

Sütőtök mag vitamin tartalma

A sütőtök rendkívül gazdag karotinban, – akárcsak a sárgarépa, – ami az A-vitamin előanyaga. A magjában megtalálható a B1,-, B2-, C és az E-vitamin is. Ezen kívül olajok, zsírsavak, fehérjék, szénhidrátok és rostok gazdag forrása is. Ásványi anyagok közül gazdag cinkben, káliumban, magnéziumban és vasban, de omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. Ezek főleg a magjában találhatóak. Melyeket már a népi gyógyászatban is hasznosítottak, főleg húgyhólyag-, vese- és májbetegségek kezelésére.

Sütőtök magjának jótékony hatása 

A sütőtök magjában található vitaminok és ásványi anyagok rendkívül kedvezőek a szervezet számára, így rendszeres fogyasztása mindenképpen ajánlott. A tökmagból – hideg vagy meleg sajtolással – olajat is készítenek, mely szintén jótékony a szervezet számára. Érdemes mindenképpen a napi étkezések közé bevenni.

A szervezet számára az alábbi kedvező hatásokkal bír:

  • segít a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében
  • hatásosan serkenti az idegrendszert
  • gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően felfázás esetén is jótékony
  • magas cink tartalmának köszönhetően a prosztata problémák is megelőzhetők általa
  • gátolja az érelmeszesedést
  • hatékonyan erősíti az immunrendszert
  • csökkenti a menopauza okozta tüneteket
  • segíti az emésztést
  • alvás zavarok esetén is hatékony

Sütőtök mag vásárlás

Tökmagot fogyasztásra vagy vetésre is vásárolhatunk. Az előbbit a bioboltok, bevásárlóközpontok polcain találhatjuk meg. Ezek lehetnek sózott vagy sótlan pörkölt magok egyaránt.

A sütőtök vetőmagokat a mezőgazdasági – és kertészeti boltokban tudjuk megvásárolni. Interneten keresztül is vásárolhatunk magokat, de nagyon fontos, hogy csak hiteles forrásból kerüljön sor a magok vásárlására. Ekkor tudjuk elkerülni legjobban, hogy a magok fertőzöttek legyenek esetleg. Ha üzletben vásárolunk a kérdéseinkre is szakértő válaszokat kaphatunk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom