Tartalomjegyzék
A sütőtök mártás vagy szósz kevésbé ismert, mint például a paradicsomból készült mártások. Pedig ez is rendkívül egyszerűen elkészíthető és számos módon felhasználható. Aki kipróbálja nem fog csalódni, nagyon ízletes és sokféleképpen ízesíthető. Készíthetjük csípősebben, pikánsabban vagy édesebben, attól függően, hogy mihez kínáljuk. A sütőtök pedig rendkívül egészséges, magas vitamin- és ásványianyag tartalma rendkívül jótékonyan hat a szervezet számára. Emiatt érdemes belőle minél többet fogyasztani és nemcsak a sütőtök szezonban. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, mely kiváló húsok – kacsa, liba – mellé vagy akár tésztás ételekhez is. Még a gyerekek kedvence is lehet!
Egyszerű sütőtök mártás recept
Hozzávalók:
- 25 dkg sült sütőtök
- fél alma
- negyed citrom frissen facsart leve
- méz vagy cukor ízlés szerint
- 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
- víz
- só – ízlés szerint
A sütőtök szósz elkészítése lépésről – lépésre:
- Az almát megpucoljuk és kockákra vágjuk.
- A sült sütőtököt is megpucoljuk, szintén összekockázzuk.
- A tököt és az alma kockákat egy lábosba tesszük annyi vízzel, hogy éppen ellepje és addig pároljuk lassú tűznél, amíg az alma meg nem puhul.
- Majd hozzáadjuk a frissen reszelt gyömbért, a citrom levét és kevés sót.
- Botmixerrel krémesre keverjük.
- Felöntjük a tetszés szerinti mennyiségű vízzel, ha kell mézzel, fahéjjal tovább ízesítjük.
- Még egyszer összeforraljuk és már tálalhatjuk is.
Díszíthetjük friss petrezselyemzölddel. Kínálhatunk mellé akár serpenyőben szárazon megpirított sütőtök magokat is. Friss bagettal vagy meleg pirítóssal is kiváló, de remek kiegészítője lehet sülteknek, tészta ételeknek egyaránt. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k
Vissza a kategória cikkeihez