Tartalomjegyzék
A sütőtök nyersen is felhasználható, de leginkább főtt vagy sült állapotban használjuk a különböző ételek alapanyagául. Sós és édes ételekben is rendkívül széleskörűen hasznosítható, annak ellenére, hogy az íze meglehetősen megosztó. Pedig nagyon egészséges, számos – a szervezet számára hasznos – vitamin- és ásványianyag megtalálható benne. Már kisbabáknak is adható a hozzátáplálás első zöldségei, gyümölcsei között. Magas rost tartalma a babák emésztésére is jótékonyan hat. Érdemes őket már ilyenkor megismertetni az ízével, akkor jobban fogják kedvelni a későbbiek során is. Bár a kísértés nagy, hogy édesítsük nekik, de ne tegyük.
Sütőtök nyersen felhasználva
A sütőtök nyersen az őszi szezonban használható fel leginkább. Bár télire fagyasztható és befőttként, lekvárként is elrakható. De a fagyasztásból felengedett sütőtök már nem olyan, mint nyersen, így az leginkább a levesek, raguk, rizottók vagy sütemények alapanyagaként használható fel jól.
Nyersen főleg turmixokba vagy saláta alapanyagként használjuk akár más zöldségekkel – paradicsom, uborka, retek, avokádó, cékla stb. – keverésével együtt. Vagy nagyon ízletes például csíkokra vágott spenót levelekkel vagy kínai kellel, vékonyra szeletelt lilahagymával, zöldpetrezselyemmel fűszerezve, tökmaggal vagy dióval megszórva. De gazdagíthatjuk a salátát főtt húsokkal, sonkával, sajttal, főtt tojással egyaránt. A sütőtök kalória tartalma ráadásul igazán alacsony, így fogyókúrás, diétás étrendek remek kiegészítője is lehet. De létezik sütőtökös diéta is.
Nyersen a salátákba kockázhatjuk apróra vagy reszelhetjük is, de gyufaszálnyi vastagságúra vágva még mutatós is. A sütőtök nyersen is számos vitamin– és ásványianyag forrása, de azon zöldségek közé tartozik – a paradicsommal, sárgarépával együtt – amik főtt vagy sült állapotban is hatékonyak a szervezet számára.
Ugyanis a sütőtökben található bétakarotin az A-vitamin előanyaga, mely az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen és egyben antioxidáns is. Az antioxidánsok pedig a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó szabad gyökök ellen hatnak.
Sütőtök párolt, főtt felhasználása
A sütőtök leggyakoribb feldolgozási módja azonban párolva, főzve vagy sütve történik. Ugyanis a legtöbb étel, sütemény alapanyagául főtt vagy sült állapotban használjuk. Így készül a szezon kihagyhatatlan finomsága, a sütőtökkrémleves is. A sült sütőtök – megfelelő fűszerezést követően – akár önmagában, köretként is megállja a helyét.
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k
Vissza a kategória cikkeihez