Sütőtök pálinka

Tényleg létezik sütőtök pálinka? A válasz: Igen, még ha nem is helyes pálinkának hívni, mivel tulajdonképpen egy zöldségpáraltról van szó.

Itt érdemes tisztázni, hogy nem minden párlat pálinka, de minden pálinka párlat. Miért fontos ez? Pálinka ugyanis csak Magyarországon termelt, cefrézett, majd főzött gyümölcsből készülhet. Kizárólag gyümölcsből. Minden más főzet esetén legyen az akár ananász, banán, narancs, gránátalma, cékla, zeller, vagy akár medvehagyma, vagy paradicsom, ezekből készült főzetek esetén csak párlatról beszélhetünk. Az előbbiek esetében azért, mert nem hazánkból származó gyümölcsök, az utóbbiak esetében pedig azért, mert nem gyümölcsök. Bár az eljárás, amivel készítik őket közel azonos. Szükséges zöldségek vagy gyümölcsök mennyisége egy liternyi párlat elkészítéséhez a cukortartalmuk szerint változik.

 A sütőtök cefrézése

A sütőtök pálinka készítése – akárcsak a legtöbb zöldség, vagy gyümölcs esetében – meglehetősen sok munkát igényel. Hiszen be kell gyűjteni hozzá az érett, lehetőleg teljesen ép gyümölcsöt. Ha nem ép, akkor el kell távolítani a hibás részeket. Majd meg kell hámozni és a magokat is el kell távolítani. Ezután meg kell mosni, hogy mindenféle szennyeződést eltávolítsunk róla. Mivel magas a keményítő tartalma, érdemes kicsit megsütni. Így ugyanis a hő hatására a keményítő lebomlik, majd cukorrá alakul. Ezt pedig az élesztő már könnyedén alkohollá alakítja. Ha nincs lehetőség a sütésre, akkor keményítőbontó enzimet is lehet használni.

Ezután pektin bontó enzim hozzáadása szükséges és annyi vízé, hogy cseresznyebefőtt állaga legyen. Ezután kell hozzáadni a gyorsan dolgozó – pl. Alcotec 48 – élesztőt. Mivel a sütőtök cefre viszonylag hamar megromlik, érdemes az erjedést követően azonnal kifőzetni. Ha nincs lehetőségünk magunknak készíteni (mert nincs gyümölcsünk, vagy türelmünk hozzá), akkor se keseredjünk el, mert egyre több pálinkaházban kapható nagyon sokféle különleges párlat, így sütőtök is.

Sütőtök pálinka jellemzői

A sütőtök párlat egy különleges ital, melyben az érett, nyers tök íze dominál. Csodálatos illat és íz harmóniájú, melyben a sárgadinnye íze is fellelhető. Azoknak is érdemes megkóstolni, akik egyébként nem rajonganak a sütőtökért. Sütőtökös ételek mellé kiválóan társítható, saláták, krémlevesek mellé is kitűnő választás.  

https://www.palinka-patika.hu/zoldsegparlatok.html

Címlap kép: Sütőtök párlat (forrás: https://cibakhazipalinka.hu/premium-palinka)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom