Sütőtök saláta

Sütőtök saláta számos ízesítésben, variációban készülhet, akár zöld salátákkal, akár gyümölcsökkel kiegészítve. Ez a saláta céklával készül. A sütőtök és a cékla is rendkívül egészséges, ráadásul a sütőtök és cékla szezon is nagyjából egy időre tehető. Érdemes mindkét zöldségből nagyobb mennyiséget betárolni, ha lehetőségünk van rá, mert számos ízletes étel alapanyagai. Rendszeres fogyasztásukkal pedig sokféle betegség kialakulása is megelőzhető. Mindkettő fogyasztása esetében igaz, hogy nyersen a gyomrot megterhelheti, mivel a megemésztésük okozhat problémát az arra érzékenyeknél. Főtt, vagy sült állapotban azonban könnyebben emészthető.

Sütőtök saláta céklával

Hozzávalók a salátához:

  • 2 db közepes cékla
  • 1 db kisebb sütőtök (kb. 1 kg)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 10 dkg fetasajt vagy camembert sajt
  • só, bors – ízlés szerint

Az öntethez:

  • 1 teáskanál méz
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1 evőkanál mustár
  • só, bors – ízlés szerint
  • zöld saláta (rukkola, bébispenót stb.) – elhagyható
  • pirított dió darabok – elhagyható

Sütőtök saláta elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A céklát és a sütőtököt alaposan megmossuk, meghámozzuk, és a céklát egyforma méretű kockákra a sütőtököt vastagabb hasábokra vágjuk.
  2. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  3. Majd egy kivajazott tepsire rakjuk bele a zöldség darabokat, locsoljuk meg kevés olívaolajjal, fűszerezzük a sóval, borssal és a 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 40-45 percig süssük őket.
  4. Ha szükséges félidőnél forgassuk meg a zöldségeket.
  5. Közben keverjük össze az öntet hozzávalóit. Ha szükséges kevés őrölt köménnyel még fűszerezhetjük.
  6. A megsült zöldségeket rendezzük egy tálra akár vegyesen rakott zöld salátával együtt.
  7. Ha dió darabokkal is díszítjük, azokat száraz serpenyőben pirítsuk meg, azután szórjuk a salátára.

Ennél a receptnél a cékla is sült állapotban kerül a salátához, de lehet nyersen reszelve is hozzáadni, ha bírja a gyomrunk. Tovább gazdagítható alma, körte darabokkal – melyeknek szintén ősszel van szezonja – de egyéb pirított magokkal is. Azonban, aki az édesebb ízvilágot kedveli, aszalt áfonyát is adhat hozzá. Itt is csak az ízvilágunk és a kamrában fellelhető alapanyagok szabhatnak a fantáziánknak határt. 

Érdemes figyelni rá, hogy a cékla nyersen és főve is erősen színez, ajánlott kesztyűt használni a feldolgozásához. A húsvéti tojások festésénél is nagy hasznát vehetjük, akárcsak a hagyma leve, a cékláé is alkalmas a tojások megszínezésére.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom