Sütőtök sütése

A sütőtökös ételekkel kapcsolatban mindig nagy kérdés a sütőtök sütése. Vajon mennyi ideig kell sütni, milyen egyáltalán a sütésre alkalmas sütőtök fajta? Mindegyik ugyanúgy süthető? Számos étel alapanyaga a sült tök, de van, amihez elég párolni vagy főzni. A párolás kíméletesebb, mint a főzés, mivel úgy jobban benne maradnak az értékes vitaminok, ásványi anyagok. A sütőtök szezonban érdemesebb minél többet fogyasztani ebből a nagyon egészséges zöldségből, de mivel a szezon nem tart sokáig, el is tehetünk belőle télie.

Sütőtök télire

A sütőtök remekül lefagyasztható akár nyersen, főve, sütve is. Ha azonban a fagyasztónk kapacitása véges, be is főzhetjük. A sütőtök kompót nem olyan ismert, mint a körte vagy a cseresznye befőtt, de érdemes ezt is kipróbálni. Sütőtök lekvár szintén készíthető télire, melyet akár almával, akár naranccsal is ízesíthető. Ez utóbbiak remek ajándékok is lehetnek, különösen csinos, egyedi üvegekbe töltve.

Sütőtök sütése

A sütőtököt – mely sütésre lehet a Kanadai vagy a Nagydobosi fajta is – vásárolhatjuk egészben, de sok helyen kisebb-nagyobb darabok között is válogathatunk. Amennyiben egészet veszünk figyeljünk arra, hogy a tök kemény, vastag húsú legyen. Ha a szára már száraz, nem zöldes, akkor érett a tök. Ha szeleteltet veszünk az is legyen vastag, kemény húsú, szép narancssárga színű.

Az egész tököt kisebb darabokra kell vágni mosás után és úgy távolítani el belőle a magokat. Ha szálkás a húsa vagy a színe citromsárgás színű, akkor az a tök nem lesz alkalmas sütésre, inkább másra használjuk fel.

A Nagydobosi tök vastagabb héjú annak hosszabb időre van szükség az átsüléséhez. Ez akár másfél – két óra is lehet.

Sütőtök sütése lépésről – lépésre:

  1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
  2. Szeleteljük fel a héjas tököt 5-8 cm-es szeletekre vagy kockákra.
  3. Tegyük őket sütőlapra, tepsire, ügyelve arra, hogy a szeletek között minden oldalról maradjon legalább 3 cm távolság.
  4. Majd tegyük a tepsit a sütőbe és 30 percig süssük 220 fokon.
  5. Ezután vegyük vissza a hőfokot 200 fokra és azon süssük további fél óráig.
  6. Az utolsó 20-30 perce már 160 fokra vegyük vissza a hőfokot.
  7. Légkeveréses sütő esetében egyenletes 180 fokon süssük nagyjából 70-80 percig.
  8. Ügyeljünk rá, hogy ne kapjon barna színt a tök, mert akkor már elkezd megégni. Akkor jó, ha a tök külső héja világossárga.
  9. Akkor sült készre, ha villával könnyedén át tudjuk szúrni.

A Kanadai tököt 180 fokon süssük legalább másfél órán keresztül, ha már átsültek a szeletek, akkor 10-15 perc alatt 220 fokon süssük őket aranybarnára, pirosasra.

A tök fajtájától függően a végeredmény lehet krémesebb vagy omlósabb. Remek alapanyaga lesz így számos ételnek a krémlevesektől a sütőtökös sütiken keresztül egészen a sütőtökös latte és egyéb különlegességekig.

Nagyon egészséges és már babáknak is adható, hiszen minél előbb megismertetjük őket a különböző ízekkel, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy kisgyerekként sem fognak annyit válogatni.

SÜTŐTÖK SÜTÉSE: Így csináld, hogy a lehető legfinomabb legyen:

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom