Sütőtök szezon

A sütőtök szezon egészen szeptember végétől, közepétől, november végéig tart. A sütőtök nagyon egészséges, számos vitamin- és ásványianyag megtalálható benne, melyre a szervezetnek szüksége van. Éppen ezért érdemes a szezonban minél többet fogyasztani belőle, hiszen az immunrendszerünket is erősítjük általa. Valamint a szervezet vitamin raktárait is fel tudjuk tölteni tél előtt. Örök kérdés, hogy a sütőtök vajon gyümölcs vagy zöldség, de mindegy miként fogyasztjuk, csak fogyasszuk. Bár már babáknak is adható, jellemzően nem a kisgyerekek kedvence. Érdemes nekik süteményekbe csempészve kínálni. Magas rost és víztartalma miatt az emésztésüket könnyíti.

A gyümölcsök és zöldségek esetében jó, ha tudjuk, hogy mikor teremnek, így a piacon is akkor vegyük, amikor szezonja van. Ezáltal csökkenthető a környezet terhelése, amit a szállítás, a csomagolás, a tartósítás jelent a messziről jövő áruk esetében. Arról nem is beszélve, hogy a helyi termelőket is támogatni tudjuk, miközben a vásárlók pedig helyi minőségi termékeket kaphatnak.

Ha figyelünk arra, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjuk idején vásároljuk, akkor:

  • a legfrissebb, leginkább vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk hozzá
  • azokhoz éretten juthatunk hozzá, hiszen nem féléretten szedik le, hogy a hosszú utaztatást még kibírja, ne romoljon meg 
  • tartósítószer- és vegyszermentes ételekhez jutunk, hiszen frissen szedett árut vásárolhatunk
  • a szezonális gyümölcsök vásárlásával a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen minden gyümölcs és zöldség a szezonjában kapható a legkedvezőbb áron
  • érdemes a szedd magad akciókat is keresni, főleg, ha nagyobb mennyiségű befőzést, lekvár főzést tervezünk, vagy lefagyasztanánk télire

Sütőtök szezon

A sütőtök vetése április végén kezdődhet meg a korábban jól kialakított, előkészített tápanyaggal dúsított helyére, földjébe. A sütőtök másodvetésre is alkalmas a retek, dughagyma és saláta után.

Hazánkban a termesztése hosszú időre vezethető vissza, melyet főleg annak köszönhet, hogy nem igényel nagy gondozást, akár a kukorica közé is vethető, mint a zöldbab. Melegebb területeken sikeres a termesztése.

Itthon jellemzően az alábbi fajtákat termesztik:

  • Nagydobosi
  • Kiszombori
  • Orange

Jellemzően szeptember végétől december elejéig találhatók meg a piacok, bevásárlóközpontok polcain a különböző színű és formájú tökök. Érdemes ilyenkor felkeresni a Nagydobosi Sütőtökfesztivált is, ahol számos érdekes programmal és ízletes sütőtökös különlegeségekkel is várják a látogatókat. Ezen túlmenően pedig vásárlási lehetőség is van a frissen szüretelt termésekből.

Sütőtök 2020-as szezon:

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom