Sütőtök tárolása

A sütőtök tárolása nem okozhat nehézséget, ha van pincénk, jól szellőző kamránk, vagy előszobánk, ahol nincs fűtés. A sütőtök héja a különböző fajtáknak megfelelően lehet vastagabb vagy vékonyabb. A vastagabb borítású tökök hosszabban eltárolhatók, ha nincs rajuk sérülés. A sütőtök rendkívül egészséges, mely szezonja nem tart túl hosszú ideig, ezért érdemes belőle eltenni télire. Rendkívül jól fagyasztható, de készülhet belőle lekvár és befőtt egyaránt. Az őszi időszakban érdemes rendszeres fogyasztásával a szervezet vitamin raktárát feltölteni, így készülve a télre.

Sütőtök szedése

Azt mondják, akkor érdemes a sütőtök szüretet elkezdeni, ha a levelei már lesárgultak, a szára is megszáradt és kemény a héja. Mindezek mellett az az általános tapasztalat, hogy ha a tököt az első fagy megcsípi a húsa omlósabb, ízletesebb lesz. Ez azonban csak a beérett tök esetében igaz. Ez az időszak jellemzően október körül szokott lenni. Ebben az időben a piacok és a bevásárló központok polcai is roskadoznak a friss, érett sütőtökök alatt. Általában egészben árulják, de kisebb zöldségeseknél tudunk darabokat, fél tököket is vásárolni. A kanadai tök a konyhai felhasználás szempontjából egy megfelelő méret, melyet egyszerre fel lehet használni. A nagydobosi tök – mely mérete 5-10 kg is lehet – már nagyobb feldolgozási folyamatot igényel. Ráadásul a hazaszállítása sem olyan egyszerű, hogy betesszük a kosárba és már visszük is.  

Sütőtök tárolása

Régen a paraszti portákon tárolt szalma között könnyedén tartották hosszabb ideig a tököt, akár még a szabadban is. Manapság már nem – vagy ritkán – alkalmazott ez az eljárás. Napjainkban a hűvös, de jól szellőző, fagymentes pincékben, raktárakban tudjuk leginkább tárolni. Hűvös, kamrában vagy előszobában is lehet tartani, még ha nem is olyan hosszú ideig.

Mire figyeljünk a tárolás során?

  • a hideg aljzatra, betonra ne tegyük közvetlenül a termést, mert a lecsapódó pára károsíthatja, hamarabb megromlik, rothadásnak indul
  • inkább faládában vagy kartondobozban tartsuk
  • csak a teljesen ép terméseket tegyük el hosszabb tárolásra, ami hibás, sérült azt dolgozzuk fel először
  • ha már megvágtunk egy tököt, de nem használtuk fel az egészet, hűtőszekrényben fóliával letakarva még akár egy hetet is kibír
  • ha ezalatt az idő alatt sem fogjuk tudni feldolgozni, inkább fagyasszuk le

Arra figyeljünk, hogy ne mossuk meg csak közvetlenül a felhasználás előtt, ugyanis akkor hamarabb romlik.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom