Sütőtök vetése

A sütőtök vetése tavasszaláprilis vége felé, 20 körültörténik jellemzően. A sütőtök a kabakosok vagy tökfélék családjába tartozik, ugyanúgy, mint a tök, cukkini, patisszon, görögdinnye, és az uborka is. Érdekessége, hogy 90%-a víz, létezik fehér, szürke, kék, piros és zöld színben is. Húsán és magján kívül virága is ehető, ami sülve különleges csemegének számít.

A sütőtök őshazája Mexikó és a Közép-Amerikai területek és a spanyol hódítok hozták magukkal – a burgonya, paradicsom, paprika és kukorica mellett. Hazánkban a XIX. század óta igazán népszerű, bár nagyüzemi termesztése nem olyan jelentős. Napjainkra főleg a kiskertekben található meg.

Bár rendkívül egészséges nem fogyasztunk belőle számottevő mennyiséget Pedig rendszeres fogyasztásával nemcsak egészségünk őrizhető meg általa, de számos betegséget is elkerülhetünk. Népszerűsítésére Nagydoboson évről-évre Sütőtökfesztivált is rendeznek.

Sütőtök vetése, gondozása

A sütőtök vetéséhez is szükséges a talajt előkészíteni. A jól megmunkált, fellazított, tápanyagdús, talajt kedveli a leginkább. Szinte bárhol megél, csak a szélsőséges talajviszonyokat nem kedveli.

Márciusban is vethetjük cserépbe, de ilyenkor figyeljünk arra, hogy – mivel a gyökere nagyon sérülékeny – tőzegcserepet használjunk. Egy cserépbe 1 db magot tegyünk kb. 2 cm mélyre. Öntözzük meg és állítsuk meleg helyre. 16 fok körül már csírázásnak indul. A palánták júniusban már biztonságosan kiültethetők a földbe.

Mivel a sütőtöknek nagy a területigénye, így egy tőre nagyjából 10 m2-t számolhatunk. Konyhakerti termesztésben 1 tőre jellemzően 20 kg körüli termés várható.

A sütőtök biokertben is nevelhető. Vethetjük zöldbab közé, ahol a sütőtök természetes mulcsként funkcionál, árnyékot adva a talajnak. Megakadályozva ezzel a felmelegedését és a kiszáradását.

Gondozása leginkább az öntözésben és a gyommentesítésben merül ki. Burgonya mellé ne ültessük. Júliusban már virágozni kezd. Kártevők ritkán támadják meg, ezek lehetnek a növény leveleit rágcsáló csigák és a belőlük nedvet szívogató levéltetvek is. A lisztharmat és az uborka mozaikvírus fordulhat elő még.

Sütőtök szedése

Egy tövön jellemzően 5-6 termés is beérik. A termést akkor kell betakarítani, ha a lombozata már leszáradt és a szárak is szárazzá váltak. Azt mondják akkor lesz finom, omlós a húsa, ha már egyszer megcsípte a fagy.

A leszedett terméseket fagy és csapadék mentes, hűvös, szellős helyen érdemes tárolni. Erre kiváló a pincelejáró, kamra, előszoba. Jellemzően minél keményebb a tök héja, annál tartósabb a termés.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom