Sütőtök vitamin

A sütőtök vitamin tartalomban nagyon gazdag, szinte az összes vitamin megtalálható benne. Ezen kívül az ásványi anyag tartalma is igen jelentős. Ezek együttes hatása miatt a sütőtök hatása a szervezetre, igazán jótékony. Mindennapi fogyasztása – legyen az akár nyers, akár főtt, vagy sült állapotában – egészségmegőrző és betegségmegelőző hatással is bír. Tudták ezt már őseink is, hiszen a sütőtököt már ők is ismerték és termesztették, de nemcsak a konyhában, hanem a népi gyógyászatban is alkalmazták. Bár csak Amerika felfedezése óta ismert Európában – hiszen a hódító spanyolok ismertettek meg bennünket ezzel is, – azóta is megtalálható a kiskerti és nagyüzemi termesztésben egyaránt.

Sütőtök vitamin tartalma

A sütőtök rendkívül gazdag karotinban, ami az A-vitamin előanyaga. De megtalálható benne B1,-, B2-, C és az E-vitamin is. Ezen kívül olajok, zsírsavak, fehérjék, szénhidrátok és rostok gazdag forrása is. Ásványi anyagok közül gazdag cinkben, káliumban, magnéziumban és vasban, de omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. Ezek főleg a magjában találhatóak. Melyeket már a népi gyógyászatban is hasznosítottak, főleg húgyhólyag-, vese- és májbetegségek kezelésére.

Sütőtök húsa és a magja 

A sütőtök magjában található vitaminok és ásványi anyagok kedvező összetétele miatt a sütőtök rendszeres fogyasztása segít a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében. A tökmagból olajat is készítenek – hazánkban főleg az Őrségben van még nagy hagyománya – mely hidegen sajtolva kevésbé veszít vitamin – és ásványi anyag tartalmából. Hatásosan serkenti az idegrendszert, gyulladáscsökkentő, magas cink tartalmának köszönhetően a prosztata problémák is megelőzhetők vele, de az érelmeszesedést is gátolja. Rendszeres fogyasztása hatékonyan erősíti az immunrendszert és a menopauza tüneteit is csökkenti. Az egészséges emésztést is elősegíti.

Sütőtök vitamintartalma sütés után

A sütőtök, akárcsak a sárgarépa a magas béta-karotin tartalmáról ismert leginkább, melyet a szervezet A-vitaminná alakít át. Ez leginkább az egészséges szemek, a látás problémák megelőzésében játszik fő szerepet, valamint megakadályozza a szürkületi vakság kialakulását. Azonban a béta-karotinnak nyers állapotban csak nagyjából a negyede hasznosul. Ezért a főtt sütőtök vagy akár a sütőben sült sütőtök fogyasztásakor – mivel a hőkezelés hatására megnyílnak a vastag sejtfalak – a hasznos anyagok nagyobb része válik hozzáférhetővé a szervezet számára.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom