Sütőtökkrémleves

A sütőtökkrémleves mindig jó választás, ami az ízesítéssel igazán különlegessé tehető. Ráadásul a sütőtök nagyon egészséges zöldség, melyben magas a vitamin- és ásványianyag tartalom is. Emiatt a szervezetre igazán jótékony, mely hatás főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ezért érdemes nemcsak sütőtök szezonban, de akár egész évben fogyasztani belőle. Hiszen a sütőtök remekül fagyasztható, így egész évben könnyedén hozzá juthatunk. A friss, vagy fagyasztott sütőtök tehát egyaránt alapja lehet ennek a rendkívül egyszerűen elkészthető finom levesnek.

Egyszerű sütőtökkrémleves recept

Hozzávalók:

  • 1,5 kg sütőtök megpucolva, kimagozva
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1-2 evőkanál olaj vagy vaj
  • 2 dl főzőtejszín
  • őrölt bors – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint

Egyszerű sütőtökkrémleves elkészítése lépésről – lépésre

  1. A sütőtököt alaposan meg kell mosni, majd meghámozni és kimagozni. Végül kisebb kockákra kell darabolni.
  2. A vöröshagymát is meg kell pucolni és apró darabokra vágni.
  3. Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb fazékban felforrósítjuk és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne.
  4. Majd fel kell önteni kb. 1,5 liter vízzel és bele kell tenni a kockára vágott sütőtököt is.
  5. Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal.  
  6. Ezután lassú tűzön fedő alatt puhára, készre főzzük.
  7. Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel össze turmixoljuk.
  8. Hozzáadjuk a tejszínt és még további 2-3 percig főzzük.
  9. Tálalás előtt, ha szükséges, még utána fűszerezzük.

Díszíthetjük friss petrezselyemzölddel, pirított sütőtök magokkal. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal egyaránt. A sütőtökkrémleves az ősz elmaradhatatlan levese, melyet azonban egész évben készíthetünk. Ezt az ízletes, zamatos levest még a zöldséget nem kedvelő gyerekek is szívesen fogyasztják. Sokféleképpen készíthető, ízesíthető, érdemes mindig másfélével próbálkozni. Jó étvágyat hozzá!

https://femina.hu/recept/zoldsegkremleves/

Vissza a kategória cikkeihez