Tartalomjegyzék
Ez az egyszerű sütőtökös diós süti egy kihagyhatatlan őszi sütemény. Az őszi sütőtök szezonban számos sütőtökös recept előkerül a konyhákban, bár a legnépszerűbb még mindig a sütőtökkrémleves. Érdemes azonban a süteményekkel is kísérletezni, mert nagyon sok finomság készülhet belőle. Aztán úgy leszünk vele, mint a répatorta esetében, hogy először megkóstolni nem akarjuk, aztán meg abbahagyni! Ráadásul a sütőtök rendkívül egészséges, érdemes belőle minél többet fogyasztani nemcsak a szezonban.
Egyszerű sütőtökös diós kevert süti recept
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 75 dkg sütőtök (megtisztítva, kimagozva, felkockázva)
- 15 dkg cukor
- 2 dl olaj (fele lehet tökmagolaj)
- 4 db egész tojás
- 10 dkg durvára vágott dió
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 2 kávéskanál őrölt fahéj
- 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- csipet só
A kevert sütőtökös diós sütik elkészítése lépésről–lépésre:
- Először a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A sütőtököt megpucoljuk, kimagozzuk és apró kockákra vágjuk.
- Majd egy nagyobb tálba mérjük a lisztet, összekeverjük a sütőporral, szódabikarbónával csipet sóval és elkeverjük a fűszereket is benne.
- Majd a tojások fehérjét kemény habbá verjük.
- A sárgákat a cukorral habosra kavarjuk.
- A sárgákhoz keverjük folyamatosan adagolva a fűszeres lisztet.
- Majd óvatosan hozzáadjuk a fehérjék kemény habját is.
- Összekeverjük és az olajat is hozzáadjuk, majd végül az apróra kockázott nyers tököt is.
- Az egészet alaposan összekeverjük.
- Egy tepsit kivajazunk, lisztezünk majd elegyengetjük benne a tésztát.
- A tetejét megszórjuk a durvára vágott dióval.
- 180 fokos sütőben nagyjából egy órán keresztül készre sütjük.
- 45-50 perc elteltével végezzünk tűpróbát, hogy megsült-e a tészta: ha már nem ragad rá a tészta, akkor elkészült.
- Ha elkészült, hagyjuk a tepsiben kihűlni, utána könnyebben szeletelhető.
Porcukorral megszórva kínáljuk (ez persze elhagyható). Jó étvágyat hozzá.
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k
Vissza a kategória cikkeihez