Sütőtökös fánk

A sütőtökös fánk nem a klasszikus farsangi fánk, de ősszel a sütőtök szezonban érdemes készíteni ebből a nagyon különleges, zamatos édességből. Bár a fánk egész évben készíthető, jellemzően csak a farsangi időszakban kerülnek elő a receptek a háziasszonyoknál. Pedig bármikor készíthető, ugyan nyáron a nagy melegben kevésbé kívánjuk, mint a hideg téli napokon. Nagy előnye, hogy nagyon egyszerű, rendkívül jól variálható és dekorálható, bár a kelesztés miatt hosszabb idővel kell számolni.

Sütőtökös fánk készítése – recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg sütőtök (megpucolva, kimagozva)
  • 5 dl napraforgó olaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tojás
  • 1 ek cukor
  • csipet só
  • nagyjából 1 dl víz
  • fahéjas vaníliás cukor – elhagyható

Sütőtökös fánkok elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a tököt meg kell mosni, majd megpucolni, kimagozni és nagyobb darabokra vágva meg kell sütni.
  2. Ezután hagyni kell kihűlni.
  3. Majd egy tojással össze kell turmixolni.
  4. Az átszitált lisztet az élesztővel, cukorral, csipet sóval és kevés vízzel el kell keverni.
  5. Hozzá kell adni az összeturmixolt tojásos sütőtököt és azzal is alaposan össze kell keverni, majd alaposan összegyúrni. (Ha szükséges kevés vizet vagy lisztet lehet hozzá adni a megfelelő állag eléréséhez.) A szitálástól lesz szellős, könnyű a tészta, amitől jobban meg tud kelni.
  6. Letakarva, meleg helyen kell keleszteni legalább fél órán keresztül.
  7. Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni. Közepén az ujjunkkal mélyedést is vájhatunk bele, azzal a tölteléknek készítünk helyet (ha töltenénk).
  8.  A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
  9. Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni az olajat. Akkor jó, ha szép aranybarna.

A kész fánkokat fahéjas porcukorral szórva tálaljuk, de tovább ízesíthető: házi készítésű lekvárral, finom termelői mézzel, kakaós krémmel, pudingokkal, az ízesítésnek csak a fantázia szab határt. A fánk máz segítségével pedig még tovább díszíthető.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez