Sütőtökös golyók

A sütőtökös golyók rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthetők, a házibulik és a gyerekzsúrok elmaradhatatlan kelléke. A legjobb benne pedig az, hogy számos módon variálható attól függően, hogy mit találunk otthon. Mivel nem kell sütni a bármikor – ha rendelkezésünkre áll sütőtök – a legnagyobb melegben is készíthetjük. Adhatunk hozzá kakaó port, így sötétebb golyókat kapunk. A sütőtök egyébként is nagyon egészséges zöldség. Rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető. Hiszen a szervezet számára hasznos vitaminokat, ásványi anyagokat, rostot tartalmaz. Ez az édesség nagyon jó választás, ha csak egy gyors desszertre vágyunk és annyira egyszerű, hogy elrontani sem lehet! Gyerekek segítségét is igénybe vehetjük.

Sütőtökös golyók – recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg sütőtök (pucolt, kimagozott)
  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 10 dkg krémsajt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál rum
  • csipet fahéj
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • magozott meggy – elhagyható
  • cukrozatlan kakaó por – elhagyható

A sütőtökös golyók elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először az összedarabolt sütőtököt sütőpapírral bélelt sütőben süssük meg.
  2. Ha elkészült hagyjuk kicsit kihűlni majd villával törjük össze egy nagyobb tálban.
  3. Ha kihűlt keverjük hozzá a kekszet, a krémsajtot, a kétféle cukrot, a rumot, a fahéjat és 5 dkg kókuszreszeléket is.
  4. Keverhetünk hozzá egy evőkanál cukrozatlan kakaó port is.
  5. Ezután nedves kézzel a kívánt méretű golyókat formázunk belőlük, majd akár, mint a gesztenye golyónál a közepükbe egy – egy szem meggyet is tehetünk.
  6. Majd kókuszreszelékben megforgatjuk a golyókat és egy tálra tesszük őket.
  7. Hűtőben legalább egy órát hagyjuk hűlni, hogy összeérjenek az ízek.
  8. Ezt követően tálaljuk.

Igazán kitűnő választás bármely alkalomra, vagy alkalom nélkül is, ha csak egy gyors, finom édességre vágyunk. Itt legalább a lelkiismeretünkkel is jobban elszámolhatunk, a sütőtök egészséges mivolta miatt. Ráadásul a gyerekek is szívesebben fogyasztják, mint akár a sütőtökkrémlevest. Érdemes az őszi sütőtök szezonban többször is elkészíteni. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez