Tartalomjegyzék
A sütőtökös kuglóf nem tartozik a klasszikus kuglóf receptek közé, mert népszerűbbek a klasszikus hagyományos vagy csokis kuglófok. Érdemes a sütőtököset is kipróbálni és nemcsak a sütőtök szezonban. Ha megkóstoljuk – akárcsak a répatorta esetében – biztosan a kedvencünk lesz. Érdemes többféle recepttel is kísérletezni, mert nagyon ízletes, zamatos végeredmények születhetnek. Így pedig még az is szívesebben megkóstolja, aki nem szereti – az egyébként rendkívül egészséges – sütőtököt.
Egyszerű sütőtökös kuglóf recept
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 43 dkg sütőtök már megpucolva, megsütve
- 17 dkg nádcukor
- 1,5 teáskanál sütőpor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1,2 dl író
- 1 dl frissen facsart narancs leve
- 1 egész narancs reszelt héja
- 4 db tojás
- 15 dkg vaj
- 2 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
- 2 teáskanál kardamon
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
A sütőtök kuglóf elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a sütőtököt alaposan megmossuk, szárazra töröljük és szeletekre vágva puhára sütjük.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 200 fokra előmelegített sütőben nagyjából fél óra alatt megsütjük. Akkor jó, ha a sütőtökbe könnyen belemegy a villa.
- Közben a narancs levét kifacsarjuk a héját lereszeljük.
- Ha a tök megsült, a héját lehámozzuk és egy robotgépbe tesszük az összes hozzávalóval együtt.
- Majd a kuglóf formát kivajazzuk, lisztezzük a megtöltjük a forma ¾ részéig a tésztával (nem kell jobban, mert sütés közben meg fog nőni.
- Előmelegített sütőben nagyjából 70 percig sütjük 150 fokon légkeveréses sütőben.
- 65 perc elteltével végezzünk tűpróbát, hogy megsült-e a tészta: ha már nem ragad rá a tészta, akkor elkészült.
- Ha elkészült, hagyjuk a formában langyosra hűlni, akkor könnyebben kifordítható és nem fog eltörni a tészta.
- Ha kihűlt, akkor tudjuk szépen szeletelni.
Kínálhatjuk fahéjas porcukorral megszórva. Remek egy délutáni kávé mellé, de kiváló vendégváró is. A tésztáját tovább gazdagíthatjuk csoki darabokkal vagy kakaó porral. Érdemes kipróbálni más ízesítéseket is, nem lehet megunni. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k
Vissza a kategória cikkeihez