Tartalomjegyzék
A tészta ételek nemcsak az olaszok körében, hazánkban is nagyon népszerűek, akárcsak a spenótos sütőtökös lasagne. A gyerekek, – akik szeretik a paradicsomos tésztát, de a spenótot, sütőtököt nem, – is szívesebben megeszik ezt a nagyon finom, zamatos ételt. Amely akár főfogásként is megállja a helyét. A spenót és a sütőtök is nagyon egészséges és számos módon elkészíthető. Nem kell csak a spenótfőzeléknél a sütőtökkrémlevesnél leragadni, mert a legkülönbözőbb módokon készíthetők. A fűszerezésükkel pedig igazán különlegessé tehetők, érdemes kísérletezni velük. Annál is inkább mert rengeteg – a szervezet számára hasznos – vitamint és ásványianyagot tartalmaznak.
Egyszerű spenótos sütőtökös lasagne recept
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg lasagne tészta lap
- 10 dkg füstölt sajt
Hozzávalók a spenótos részhez:
- 25 dkg friss vagy fagyasztott spenót
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 1 dl tej
- 4 gerezd fokhagyma
- só – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
Hozzávalók a sütőtökös réteghez:
- 70 dkg sütőtök
- 3 kisebb vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1-2 evőkanál olaj
- 0,5 dl tej
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
- curry por – ízlés szerint (elhagyható)
Spenótos sütőtökös lasagne elkészítése lépésről-lépésre:
- Először a fokhagymákat megpucoljuk és összenyomjuk.
- A vöröshagymákat is megpucoljuk és apróra vagdossuk, félretesszük.
- Majd a spenótot felengedjük, vagy ha friss – mosást követően – a vajon megpirított fokhagymára tesszük és fűszerezést követően folyamatos keverés mellett megpároljuk.
- Majd hozzáadjuk a tejet és azzal még további 5 percig főzzük.
- Aztán félretesszük, hagyjuk kihűlni.
- Közben a sütőtököt megmossuk, megpucoljuk és kisebb kockákra vágjuk.
- Az olajat felforrósítjuk és a vöröshagymát üvegesre pároljuk rajta.
- Hozzáadjuk a kockára vágott sütőtököt, fűszerezzük ízlés szerint és hozzáadjuk a fokhagymát is, majd alaposan összekeverjük.
- Kevés vizet és tejet adunk hozzá és puhára, krémesre főzzük.
- Majd a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Egy akkora tepsit veszünk, amibe 3 lasagne lap elfér.
- Ezután alulra teszünk egy réteg tésztalapot.
- Majd erre rákanalazzuk a spenót felét és ismét tészta lapokkal fedjük be.
- Majd a sütőtök felét kanalazzuk rá és ismét tészta következik.
- Ezt megismételjük még egyszer majd végül tészta lapokkal fedjük le az egészet.
- A tetejét megszórjuk a reszelt sajttal és 40-45 perc alatt készre sütjük.
- Ha megsült hagyjuk kicsit hűlni, akkor tudjuk szépen szeletelni. réteg Próbáljuk egyenletes kockákra vágni őket.
Ezt a tésztás ételt készíthetjük darált húsos réteggel is, vagy a füstölt sonkát közé szórva. De akár besamellel is. Számos módon variálható. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k
Vissza a kategória cikkeihez