Sütőtökös lasagne

A tészta ételek nemcsak az olaszok körében, hazánkban is nagyon népszerűek, akárcsak a spenótos sütőtökös lasagne. A gyerekek, – akik szeretik a paradicsomos tésztát, de a spenótot, sütőtököt nem, – is szívesebben megeszik ezt a nagyon finom, zamatos ételt. Amely akár főfogásként is megállja a helyét. A spenót és a sütőtök is nagyon egészséges és számos módon elkészíthető. Nem kell csak a spenótfőzeléknél a sütőtökkrémlevesnél leragadni, mert a legkülönbözőbb módokon készíthetők. A fűszerezésükkel pedig igazán különlegessé tehetők, érdemes kísérletezni velük. Annál is inkább mert rengeteg – a szervezet számára hasznos – vitamint és ásványianyagot tartalmaznak.  

Egyszerű spenótos sütőtökös lasagne recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg lasagne tészta lap
  • 10 dkg füstölt sajt

Hozzávalók a spenótos részhez:

  • 25 dkg friss vagy fagyasztott spenót
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 1 dl tej
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint

Hozzávalók a sütőtökös réteghez:

  • 70 dkg sütőtök
  • 3 kisebb vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanál olaj
  • 0,5 dl tej
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint
  • curry por – ízlés szerint (elhagyható)

Spenótos sütőtökös lasagne elkészítése lépésről-lépésre:

  1. Először a fokhagymákat megpucoljuk és összenyomjuk.
  2. A vöröshagymákat is megpucoljuk és apróra vagdossuk, félretesszük.
  3. Majd a spenótot felengedjük, vagy ha friss – mosást követően – a vajon megpirított fokhagymára tesszük és fűszerezést követően folyamatos keverés mellett megpároljuk.
  4. Majd hozzáadjuk a tejet és azzal még további 5 percig főzzük.
  5. Aztán félretesszük, hagyjuk kihűlni.
  6. Közben a sütőtököt megmossuk, megpucoljuk és kisebb kockákra vágjuk.
  7. Az olajat felforrósítjuk és a vöröshagymát üvegesre pároljuk rajta.
  8. Hozzáadjuk a kockára vágott sütőtököt, fűszerezzük ízlés szerint és hozzáadjuk a fokhagymát is, majd alaposan összekeverjük.
  9. Kevés vizet és tejet adunk hozzá és puhára, krémesre főzzük.
  10. Majd a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  11. Egy akkora tepsit veszünk, amibe 3 lasagne lap elfér.
  12. Ezután alulra teszünk egy réteg tésztalapot.
  13. Majd erre rákanalazzuk a spenót felét és ismét tészta lapokkal fedjük be.
  14. Majd a sütőtök felét kanalazzuk rá és ismét tészta következik.
  15. Ezt megismételjük még egyszer majd végül tészta lapokkal fedjük le az egészet.
  16. A tetejét megszórjuk a reszelt sajttal és 40-45 perc alatt készre sütjük.  
  17. Ha megsült hagyjuk kicsit hűlni, akkor tudjuk szépen szeletelni. réteg Próbáljuk egyenletes kockákra vágni őket.

Ezt a tésztás ételt készíthetjük darált húsos réteggel is, vagy a füstölt sonkát közé szórva. De akár besamellel is. Számos módon variálható. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez