Sütőtökös muffin

A sütőtökös muffin nem olyan ismert és népszerű, mint például a banános muffin, de mindenképpen érdemes kipróbálni. Ugyanolyan egyszerűen és könnyen, gyorsan elkészíthető sütemény, mint általában a muffinok. Kezdő sütemény készítésre is kiválóan alkalmas, hiszen nem szükséges hozzá semmilyen konyhai előképzettség. Ráadásul még a kiméréssel sem vesztünk időt, mert egyszerűen bögrét használunk hozzá. Csak összekeverjük a hozzávalókat, belekanalazzuk a muffin formákba, megsütjük és már kínálhatjuk is. Légmentesen záródó dobozban még napokig friss és puha marad, már, ha marad addig belőle.

Bögrés sütőtökös muffin recept

Hozzávalók:

  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre előre megsütött vagy maradék sütőtök
  • 10 dkg vaj (1 csomag)
  • 3 db tojás
  • 3/4 bögre cukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • csipet só

Puha sütőtökös muffin elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a sütőtököt kis darabokra vágjuk és kimagozzuk.
  2. Majd forró sütőben megsütjük, ha hűlt pürésítjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. Közben egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzákeverjük a sütőport a csipet sót, a fahéjat. cukrot is. (Ez utóbbi lehet barna cukor is).
  4. Majd egy másik tálba habosra keverjük a kétféle cukrot a lágy vajjal, majd, ha már alaposan összedolgoztuk, akkor hozzáadjuk a tojásokat is.
  5. Az egészet alaposan összekeverjük.
  6. A lisztes keveréket – folyamatos adagolás mellett – a tojásos keverékhez adjuk és alaposan elkeverjük.
  7. A muffin sütőt ki kell kenni vajjal és megszórni liszttel, vagy muffin kapszlikkal kell kibélelni.
  8. Ezután a formákba kell kanalazni a tésztát úgy, hogy csak a forma ¾-ig töltsük, ugyanis sütés közben a tészta meg fog nőni.
  9. Előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 20-25 perc alatt készre sül. Érdemes tűpróbát végezni, hogy a közepén is megsüljön a tészta. Ha beleszúrjuk a tűt és nem ragad rá nyers tészta, akkor elkészült.

TIPP: Gazdagíthatjuk csoki darabokkal vagy aszalt áfonyával, magokkal – dióval, mandulával, mogyoróval – egyaránt.

A tetejét díszíthetjük cukormázzal, vagy kínálhatjuk egyszerűen porcukrozva is. Uzsonnára, tízóraira is remek választás. Jól záródó fém dobozban napokig puha marad. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez