Sütőtökös pite

A sütőtökös pite az omlós tésztájával és a krémesen lágy töltelékével igazi különlegesség, melyet kár lenne kihagyni. A sütőtök egyébként is rendkívül egészséges, érdemes belőle minél többet fogyasztani nemcsak a sütőtök szezonban. Számos módon felhasználható igazi őszi csemege. A sütőtök lekvár akár ajándéknak is készíthető, a sütőtökből készült chips pedig egészséges ropogtatnivaló. Sőt, ha a házi kedvencünket is szeretnénk egészséges jutalom falatokkal kínálni, akkor a sütőtökös kutyakekszet is próbáljuk ki. Számos lehetőség, ebből az egyszerű zöldségből.  

Egyszerű sütőtökös pite recept

Hozzávalók az omlós tésztához:

  • 18 dkg liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 db tojás
  • csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 40 dkg sütőtök
  • 10 dkg cukor
  • 3 dl főzőtejszín
  • 3 db tojás
  • 0,5 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1,5 teáskanál őrölt fahéj
  • 0,5 teáskanál őrölt gyömbér
  • 0,5 teáskanál őrölt szerecsendió

A tetejére:

  • habtejszín
  • porcukor

A sütőtökös piték elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a sütőtököt megpucoljuk, kimagozzuk és kockákra vágva kevés vízben puhára pároljuk.
  2. Közben egy nagyobb tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a csipet sót, a vajat, a tojást és gyúrjuk össze a tésztát. Ha kemény kevés vízzel lágyítsunk rajta.
  3. Majd csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe egy fél órára.
  4. Ha a tök megpuhult, turmixoljuk össze és hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. Ha kihűlt keverjük hozzá a tejszínt, a cukrot a tojásokat és a fűszereket is.
  6. Alaposan keverjük össze és tegyük félre, hogy kicsit összeérjenek az ízek.
  7. A tésztát lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk kerek formájúra és kivajazott, lisztezett pitesütőbe tegyük bele.
  8. Előmelegített sütőben 200 fokon süssük 15 percig.
  9. Majd vegyük ki a tésztát és egyenletesen oszlassuk el rajta a sütőtökös tölteléket.
  10. Tegyük vissza a sütőbe, de már csak 180 fokon süssük további 30-40 percig.
  11. Ha a töltelék megszilárdul a tetején, akkor elkészült.
  12. Ha elkészült, hagyjuk a formában kihűlni, utána könnyebben szeletelhető.

Porcukorral megszórva, tejszínhabbal a tetején kínáljuk (ez persze elhagyható). Jó étvágyat hozzá.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom