Tartalomjegyzék
A sütőtökös pite az omlós tésztájával és a krémesen lágy töltelékével igazi különlegesség, melyet kár lenne kihagyni. A sütőtök egyébként is rendkívül egészséges, érdemes belőle minél többet fogyasztani nemcsak a sütőtök szezonban. Számos módon felhasználható igazi őszi csemege. A sütőtök lekvár akár ajándéknak is készíthető, a sütőtökből készült chips pedig egészséges ropogtatnivaló. Sőt, ha a házi kedvencünket is szeretnénk egészséges jutalom falatokkal kínálni, akkor a sütőtökös kutyakekszet is próbáljuk ki. Számos lehetőség, ebből az egyszerű zöldségből.
Egyszerű sütőtökös pite recept
Hozzávalók az omlós tésztához:
- 18 dkg liszt
- 2 evőkanál cukor
- 10 dkg hideg vaj
- 1 db tojás
- csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 40 dkg sütőtök
- 10 dkg cukor
- 3 dl főzőtejszín
- 3 db tojás
- 0,5 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1,5 teáskanál őrölt fahéj
- 0,5 teáskanál őrölt gyömbér
- 0,5 teáskanál őrölt szerecsendió
A tetejére:
- habtejszín
- porcukor
A sütőtökös piték elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a sütőtököt megpucoljuk, kimagozzuk és kockákra vágva kevés vízben puhára pároljuk.
- Közben egy nagyobb tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a csipet sót, a vajat, a tojást és gyúrjuk össze a tésztát. Ha kemény kevés vízzel lágyítsunk rajta.
- Majd csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe egy fél órára.
- Ha a tök megpuhult, turmixoljuk össze és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Ha kihűlt keverjük hozzá a tejszínt, a cukrot a tojásokat és a fűszereket is.
- Alaposan keverjük össze és tegyük félre, hogy kicsit összeérjenek az ízek.
- A tésztát lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk kerek formájúra és kivajazott, lisztezett pitesütőbe tegyük bele.
- Előmelegített sütőben 200 fokon süssük 15 percig.
- Majd vegyük ki a tésztát és egyenletesen oszlassuk el rajta a sütőtökös tölteléket.
- Tegyük vissza a sütőbe, de már csak 180 fokon süssük további 30-40 percig.
- Ha a töltelék megszilárdul a tetején, akkor elkészült.
- Ha elkészült, hagyjuk a formában kihűlni, utána könnyebben szeletelhető.
Porcukorral megszórva, tejszínhabbal a tetején kínáljuk (ez persze elhagyható). Jó étvágyat hozzá.
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k
Vissza a kategória cikkeihez