Sütőtökös pogácsa

A sütőtökös pogácsa nem tartozik a klasszikus pogácsa receptek közé, de mindenképpen érdemes kipróbálni a sütőtök szezonban. Rendkívül ízletes, a pirított tökmag meg igazán különlegessé teszi. A tetejére érdemes több tökmagot is szórni, mert abból soha nem elég. Bár kicsit időigényes, de mindenképpen megéri a ráfordított időt és energiát, csak hamar elfogy.

Egyszerű sütőtökös pogácsa recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg sütőtök már megpucolva, megsütve
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 1,5 dkg cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 dl tejföl
  • 1,5 dkg só
  • 5 dkg pirított tökmag
  • nyers tökmag a tetejére

A sütőtökös pogácsák elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a sütőtököt alaposan megmossuk, szárazra töröljük és vékony szeletekre vágva puhára sütjük.
  2. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 200 fokra előmelegített sütőben nagyjából fél óra alatt megsütjük. Akkor jó, ha a sütőtökbe könnyen belemegy a villa.
  3. Közben a tökmagot száraz serpenyőben pirítsuk meg és ha kihűlt vagdossuk nagyobb darabokra.
  4. Ha a tök megsült, a héját lehámozzuk és egy tálba tesszük az összes hozzávalóval együtt a tökmag kivételével.
  5. Alaposan dolgozzuk össze, dagasszuk ki a tésztát.
  6. Majd adjuk hozzá az apróbbra vágott tökmagot is. Azt is dolgozzuk bele a tésztába.
  7. A kész tésztát letakarva pihentetjük legalább fél órán keresztül.
  8. Ezután lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk.
  9. Hajtsuk össze, majd újra nyújtsuk ki.
  10. A kés hegyével vagdossuk be és pogácsaszaggatóval szaggassuk ki.
  11. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket és ismét letakarva pihentetjük egy órán át.
  12. Ezután felvert tojással megkenjük a tetejüket és nyers egész tökmagokat szórunk a tetejére.
  13. 220 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sül.

Kicsit hagyjuk hűlni és már kínálhatjuk is. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez