Tartalomjegyzék
A sütőtökös pogácsa nem tartozik a klasszikus pogácsa receptek közé, de mindenképpen érdemes kipróbálni a sütőtök szezonban. Rendkívül ízletes, a pirított tökmag meg igazán különlegessé teszi. A tetejére érdemes több tökmagot is szórni, mert abból soha nem elég. Bár kicsit időigényes, de mindenképpen megéri a ráfordított időt és energiát, csak hamar elfogy.
Egyszerű sütőtökös pogácsa recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg sütőtök már megpucolva, megsütve
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 1,5 dkg cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 dl tejföl
- 1,5 dkg só
- 5 dkg pirított tökmag
- nyers tökmag a tetejére
A sütőtökös pogácsák elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a sütőtököt alaposan megmossuk, szárazra töröljük és vékony szeletekre vágva puhára sütjük.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 200 fokra előmelegített sütőben nagyjából fél óra alatt megsütjük. Akkor jó, ha a sütőtökbe könnyen belemegy a villa.
- Közben a tökmagot száraz serpenyőben pirítsuk meg és ha kihűlt vagdossuk nagyobb darabokra.
- Ha a tök megsült, a héját lehámozzuk és egy tálba tesszük az összes hozzávalóval együtt a tökmag kivételével.
- Alaposan dolgozzuk össze, dagasszuk ki a tésztát.
- Majd adjuk hozzá az apróbbra vágott tökmagot is. Azt is dolgozzuk bele a tésztába.
- A kész tésztát letakarva pihentetjük legalább fél órán keresztül.
- Ezután lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk.
- Hajtsuk össze, majd újra nyújtsuk ki.
- A kés hegyével vagdossuk be és pogácsaszaggatóval szaggassuk ki.
- Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket és ismét letakarva pihentetjük egy órán át.
- Ezután felvert tojással megkenjük a tetejüket és nyers egész tökmagokat szórunk a tetejére.
- 220 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sül.
Kicsit hagyjuk hűlni és már kínálhatjuk is. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k
Vissza a kategória cikkeihez