Sütőtökös receptek

A sütőtökös receptek az utóbbi időben nagyon népszerűek. A sütőtök szezonban sok háztartásban faragják a tököt a gyerekek is és készülnek a különböző finomságok. Bár a szezon nem tart hosszú ideig, azonban a sütőtök le is fagyasztható, így egész évben könnyedén hozzájutunk. Ráadásul készíthetünk belőle lekvárt vagy befőttet is így, ha a fagyasztónkban nincs hely, akkor sem kell lemondanunk különlegesen finom ízéről. Bár elsősorban a sütőtökkrémlevest ismerjük, de ezen kívül is számos felhasználási módja ismert.

Számos betegség megelőzhető rendszeres fogyasztásával, hiszen a sütőtök hatása a szervezetre igazán jótékony. Mivel magas a vitamin- és ásványianyag tartalma, ezenkívül a szervezet számára fontos rost is nagy mennyiségben megtalálható benne.

Sütőtökös receptek

A sütőtök ideális fogyasztási módjai:

Húsából készülhet leves, krémleves, főzelék, rizottó, nudli, krém és püré egyaránt. De remek alapanyaga a különböző süteményeknek, pitéknek, sőt nemcsak édes nassolnivaló, de akár chips is készíthető belőle.

A nyers tök leve éhgyomorra hashajtó, virága is elkészíthető hagyományos receptek szerint. A pirított magja is számos módon felhasználható egészséges ropogtatnivaló. De a népi gyógyászatban a héjától megszabadított tökmagot összezúzva és tejben megfőzve álmatlanság ellen és féregűző kezelésként is alkalmazták.

Ne főzzük a tököt bő vízben, inkább pároljuk vagy még jobb, ha víz nélkül sütőben sütjük. Így adva alapot a sokféle étel elkészítéséhez. Készíthetjük sültek, fasírtok mellé köretnek, de akár egytálételként önmagában is fogyaszthatók. Bár a sütőtök kalória tartalma nem kifejezetten alacsony – mivel viszonylag magas a szénhidrát tartalma – ezért cukorbetegek csak mértékkel ajánlott a fogyasztása.

Sütőtökös receptek – főételek

A sütőtök önmagában is remek körete húsételeknek, rántott vagy grillezett sajtoknak. Süthetjük, vagy grillezhetjük is, de püréként – sütőtökös krumplipüréként és egyéb módokon variálva – is rendkívül változatos.

Rakott ételként kevésbé ismert, mint például a zöldbab, de érdemes így is kipróbálni. Készíthetjük darált hússal vagy füstölt húsokkal rétegezve, vagy hús nélkül tojással, más zöldségekkel kiegészítve. Lehet tejfölös vagy tejszínes, tényleg csak a fantáziánk és az otthoni készleteink szabnak határt. Érdemes próbálkozni vele, mert jól elkészítve garantáltan, nem fogunk csalódni!

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez