Tartalomjegyzék
A sütőtökös rétes nem tartozik a klasszikus rétes receptek közé, mert népszerűbbek a gyümölccsel töltött rétesek. A szilvás, almás, túrós is a klasszikusok közé tartozik. Ráadásul a rétestészta nemcsak édes gyümölcsös töltelékkel tölthető, hanem zöldséges, húsos, tojásos töltelékekkel is. Igazán csak a fantáziánk szab határt, akárcsak a kürtöskalács vagy a fánk esetén. Érdemes kísérletezni, mert nagyon ízletes, zamatos végeredmények születhetnek. Így pedig még az is szívesebben megkóstolja, aki nem szereti – az egyébként rendkívül egészséges – sütőtököt. Érdemes kipróbálni a szezonban!
Egyszerű sütőtökös rétes recept kész réteslapból
Hozzávalók:
- 30 dkg sütőtök
- 1 csomag réteslap
- 3 evőkanál méz
- 2 dl frissen facsart narancs leve
- 1 egész narancs reszelt héja
- 6 evőkanál zabpehely
- 3 evőkanál olaj
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál őrölt vagy kevesebb friss reszelt gyömbér
- késhegynyi szerecsendió
Az egyszerű sütőtökös narancsos rétes elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a sütőtököt alaposan megmossuk, a héját lehámozzuk és kisebb kockákra vágjuk.
- Beletesszük egy kisebb lábosba, ráöntjük a narancslevet és hozzáadva a mézet, valamint a fűszereket, puhára pároljuk.
- Közben a kezeletlen narancshéját lereszeljük.
- Ha a sütőtök megpuhult, krumplinyomóval összetörjük, hozzákeverjük a reszelt narancshéjat – ha szükséges még ízesítjük, fűszerezzük – és amíg kihűl félretesszük.
- Majd a réteslapot nedves konyharuhára tesszük és egyesével megkenjük olajjal, 3 darabot rétegezve egymásra.
- Zabpehellyel megszórjuk és rákenjük a töltelék felét, majd a széleit kicsit behajtva, a nedves konyharuha segítségével feltekerjük.
- Majd a töltelék másik feléből ugyanígy készítünk egy másik rudat.
- A tetejüket megkenjük olajjal és 180 fokra előmelegített sütőben közepesnél kicsit nagyobb lángon, nagyjából 25 perc alatt aranybarnára, készre sütjük.
- Ha megsült hagyjuk kicsit hűlni, akkor tudjuk szépen szeletelni.
A tölteléket készíthetjük többféleképpen is. A tésztáját lehet sütni is, a készen vásárolt egy kicsit egyszerűbb, kevésbé időigényes, de persze a házilag készített az igazi. Szeletelés után fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k
Vissza a kategória cikkeihez