Tartalomjegyzék
A sütőtökös rizottó akár köretként, akár önálló fogásként jó választás nemcsak a sütőtök szezonban. Az ősz elmaradhatatlan zöldsége a sütőtök, mely rendkívül egészséges. Érdemes ebben az időszakban minél többet fogyasztani belőle, mert a vitamin– és ásványi anyag tartalma is magas. Ráadásul a kalória tartalma sem magas és sok rost is található benne, így akár fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. Aki a rizst és a sütőtököt is szereti, nem fog csalódni.
Sütőtökös rizottó recept
Hozzávalók:
- 20 dkg rizs
- 20 dkg sütőtök már megpucolva, megsütve
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 8 dl víz
- 2 evőkanál olaj
- 1 db leveskocka
- 1,5 dl fehérbor
- 2 dkg vaj
- reszelt parmezán
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- zöldfűszerek – ízlés szerint
A sütőtökös rizottó elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a sütőtököt alaposan megmossuk, szárazra töröljük és szeletekre vágva puhára sütjük.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 200 fokra előmelegített sütőben nagyjából 40-45 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a sütőtökbe könnyen belemegy a villa.
- Ha megsült lehúzzuk a héját, pürésítjük és félretesszük.
- Közben a hagymát és a fokhagymát megpucoljuk. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát összenyomjuk.
- Egy edényben felhevítjük az olajat és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne.
- Aztán a fokhagymát is megpirítjuk benne.
- Majd hozzáadjuk a rizst és kevergetve kicsit megpirítjuk azt is.
- Aztán felöntjük a borral, majd, ha azt már magába szívta, akkor több részletben hozzáadagoljuk a vizet is.
- Belemorzsoljuk a húsleveskockát (vagy víz helyett húsleveslével öntjük fel) és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel.
- Kis lángon többszöri keverés mellett nagyjából 15 perc alatt puhára főzzük.
- Ezután hozzáadjuk a sütőtököt és a vajat.
- Még melegen reszelt parmezánnal, zöldfűszerekkel megszórva tálaljuk.
Kiváló körete húsoknak, fasírtoknak, halaknak egyaránt, de önálló fogásként is kínálhatjuk. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k
Vissza a kategória cikkeihez