Sütőtökös tócsni

A sütőtökös tócsni a krumplis tócsni megbolondítása egy kis sütőtökkel. A tócsnik nagyon népszerűek hazánkban. Számos módon variálható, bármely zöldséget vagy egyéb megmaradt sültet fel tudunk hozzá használni. Ráadásul nagyon egyszerűen elkészíthető. A hagyományos krumpli tócsni számos néven ismert – prósza, röszti stb. – de a leggyakoribb a tócsni és a lapcsánka. A tésztájuk ugyan azonos, de a sütéseik között különbség van. A tócsnit serpenyőben sütik, mint a palacsintát, a lapcsánkát viszont bő olajban, mint a lángost. Akár így, akár úgy készítjük remek kiegészítője lesz a fokhagymás mártogatós.

Sütőtökös tócsni receptje

Hozzávalók:

  • 30 dkg burgonya
  • 30 dkg sütőtök
  • 2 db közepes méretű tojás
  • 5 dkg vagy 3 evőkanál finomliszt
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • olaj a sütéshez

Hozzávalók a fokhagymás mártogatóshoz:

  • 20 dkg tejföl vagy natúr joghurt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • metélőhagyma – ízlés szerint (elhagyható)

A sütőtökös tócsnielkészítése lépésről – lépésre:

  1. A krumplit meg kell pucolni és nyersen le kell reszelni egy nagyobb tálba.
  2. A sütőtököt szintén meg kell tiszítani, a héját megpucolni, magjait kiszedni és nagylyukú reszelőn le kell reszelni.
  3. Mindegyiket el kell keverni egy kávéskanál sóval és nagyjából 5 percet hagyni kell állni, hogy a levét kieressze.
  4. Ezután kinyomkodjuk belőle a vizet és a maradékot még papírtörlőn felitatjuk.
  5. Egy nagyobb tálba összekeverjük őket, megszórjuk ízlés szerinti sóval, borssal, hozzáadjuk a lisztet a tojást és alaposan összekeverjük.
  6. Ismét hagyjuk állni 10 percet, hogy jobban össze tudjon állni.
  7. Amíg áll, elkészítjük a mártogatóst.
  8. A fokhagymákat megpucoljuk és összetörjük.
  9. A tejfölt, vagy natúr joghurtot sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük az összetört fokhagymát, esetleg az apróra vagdalt metélőhagymát.
  10. Alaposan összekeverjük és állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
  11. Ezután egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és egy kanál tésztát a közepébe helyezzük. Ha nem terül szét magától, akkor kicsit egy lapáttal szét kell húzni, hogy egyenletes magasságú legyen.
  12. Ha szépen megsült az egyik oldala, akkor megfordítjuk és a másik oldalát is aranybarnára sütjük.
  13. Ha kisült papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön róla.
  14. Addig sütjük, amíg van a tésztából.
  15. Majd végül a fokhagymás tejföllel kínáljuk.

Számos módon variálható, hiszen a tésztába keverhető, sonka, füstölt hús, de reszelt sajt egyaránt. A tetejére is szórhatunk reszelt sajtot. Remek vendégváró, de kitűnő kísérője egy eseti sörözésnek, vagy borozásnak egyaránt. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom