Tartalomjegyzék
A sütőtökös tócsni a krumplis tócsni megbolondítása egy kis sütőtökkel. A tócsnik nagyon népszerűek hazánkban. Számos módon variálható, bármely zöldséget vagy egyéb megmaradt sültet fel tudunk hozzá használni. Ráadásul nagyon egyszerűen elkészíthető. A hagyományos krumpli tócsni számos néven ismert – prósza, röszti stb. – de a leggyakoribb a tócsni és a lapcsánka. A tésztájuk ugyan azonos, de a sütéseik között különbség van. A tócsnit serpenyőben sütik, mint a palacsintát, a lapcsánkát viszont bő olajban, mint a lángost. Akár így, akár úgy készítjük remek kiegészítője lesz a fokhagymás mártogatós.
Sütőtökös tócsni receptje
Hozzávalók:
- 30 dkg burgonya
- 30 dkg sütőtök
- 2 db közepes méretű tojás
- 5 dkg vagy 3 evőkanál finomliszt
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- olaj a sütéshez
Hozzávalók a fokhagymás mártogatóshoz:
- 20 dkg tejföl vagy natúr joghurt
- 3 gerezd fokhagyma
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- metélőhagyma – ízlés szerint (elhagyható)
A sütőtökös tócsnielkészítése lépésről – lépésre:
- A krumplit meg kell pucolni és nyersen le kell reszelni egy nagyobb tálba.
- A sütőtököt szintén meg kell tiszítani, a héját megpucolni, magjait kiszedni és nagylyukú reszelőn le kell reszelni.
- Mindegyiket el kell keverni egy kávéskanál sóval és nagyjából 5 percet hagyni kell állni, hogy a levét kieressze.
- Ezután kinyomkodjuk belőle a vizet és a maradékot még papírtörlőn felitatjuk.
- Egy nagyobb tálba összekeverjük őket, megszórjuk ízlés szerinti sóval, borssal, hozzáadjuk a lisztet a tojást és alaposan összekeverjük.
- Ismét hagyjuk állni 10 percet, hogy jobban össze tudjon állni.
- Amíg áll, elkészítjük a mártogatóst.
- A fokhagymákat megpucoljuk és összetörjük.
- A tejfölt, vagy natúr joghurtot sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük az összetört fokhagymát, esetleg az apróra vagdalt metélőhagymát.
- Alaposan összekeverjük és állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
- Ezután egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és egy kanál tésztát a közepébe helyezzük. Ha nem terül szét magától, akkor kicsit egy lapáttal szét kell húzni, hogy egyenletes magasságú legyen.
- Ha szépen megsült az egyik oldala, akkor megfordítjuk és a másik oldalát is aranybarnára sütjük.
- Ha kisült papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön róla.
- Addig sütjük, amíg van a tésztából.
- Majd végül a fokhagymás tejföllel kínáljuk.
Számos módon variálható, hiszen a tésztába keverhető, sonka, füstölt hús, de reszelt sajt egyaránt. A tetejére is szórhatunk reszelt sajtot. Remek vendégváró, de kitűnő kísérője egy eseti sörözésnek, vagy borozásnak egyaránt. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k
Vissza a kategória cikkeihez